"Ihan kamala 2016!" – Miksi some täyttyy vuodenvaihteessa tilityksistä?

Moni tiivistää kuluneen vuoden yhteen intiimiin päivitykseen sosiaalisessa mediassa. Someguru uskoo, että tilinpäätöksistä voisi tulla uusi joulukirjeen kaltainen perinne.

sosiaalinen media
Henkilö kirjautumassa Facebookiin.
AOP

"Vuosi 2016 oli ihan hirveä.”

”Viime vuosi oli raskas ja surullinen, mutta myös hyvin opettavainen.”

”Toivon täydestä sydämestäni tulevan vuoden 2017 olevan hyvä.”

Hyvinkin henkilökohtaiset päivitykset ovat tulleet Facebookissa viime päivinä tutuksi. Mutta miksi me kirjoitamme niitä? Tietokirjailija ja someasiantuntija Katleena Kortesuo kertoo kolme syytä.

1. Vuoden vaihtumiseen liittyy perinne lupauksista

Uudenvuodenlupaus on perinne, johon liittyy itsetutkiskelu. Joku voi päättää lopettaa tupakoinnin, toinen hankkia lapsia ja kolmas pyytää palkankorotusta.

– Se liittyy aina siihen, mikä ei edellisvuonna ehkä onnistunut, sanoo Katleena Kortesuo.

Hän näkee ihmisten sometilinpäätöksissä myös viitteitä amerikkalaisesta joulukirjeperinteestä – jo kauan ennen someaikaa.

– Yhdysvalloissahan perhe kirjoittaa yhdessä kuluvan vuoden tapahtumista joulukirjeen ja lähettää sen kaukaisille sukulaisille.

2. Vaikea asia on helpompi kirjoittaa Facebookiin

Facebookista on tullut tuttu kanava päivittää kuulumisia. Tuttuuden myötä höllätään kravattia, potkaistaan kengät jalasta ja avataan kiristävä nuttura. Silloin someviestitkin rentoutuvat.

Facebookissa ei ole tuomitsevaa katsetta. Vaikea asia on helpompi kirjoittaa kuin sanoa se kasvokkain.

Someasiantuntija Katleena Kortesuo

Someen on turvallisempi kirjoittaa omia pohdintojaan kuin jutella kasvotusten. Kirjoittaessa välttyy keskustelukumppanin ilmeiltä, joita keskustelutilanteessa helposti tulkitsee – myös väärin.

– Facebookissa ei ole tuomitsevaa katsetta. Vaikea asia on helpompi kirjoittaa kuin sanoa se kasvokkain, Kortesuo lisää.

Hän näkee nettivihan perustuvan samaan ilmiöön. Ilkeitä ja pelottavia asioita on helpompi huudella netissä kuin kadulla.

3. Ihminen on laumaeläin

Somepäivitykset ovat osa kulttuurista oppimista: ihminen oppii mallista.

– Kun näkee toisten kirjoittavan vuosikatsauksia, tulee meille tarve tehdä samoin. Olemme laumasieluja, Kortesuo sanoo.

Osasyynä saattaa toki olla myös juhla-ajan alkoholin käyttö.

– En tarkoita, että ihmiset umpihumalassa kirjoittelisivat, mutta viinilasin jälkeen rentoutuneena voi kynnys somessa avautumiseen olla matalampi kuin raskaan työpäivän jälkeen.

Kuluneen vuoden purkittaminen somessa on hyvin persoonallista. Siinä missä toinen hehkuttaa loistavaa vuotta, voi toisella olla tarve kertoa, kuinka kamala koko mennyt vuosi oli.

– Mutta useimmat meistä haluavat kuitenkin jollain tapaa osallistua, ja se on hirveän inhimillistä, Kortesuo lisää.

Toinen peukuttaa, kun toista ärsyttää

Katleena Kortesuo uskoo, että somen uudenvuoden päivityksistä voi syntyä uusi perinne.

– Tästä voi tulla kulttuurinen meemi, tapa toimia, joka tarttuu ihmiseltä toiselle mallioppisen kautta. En tarkoita netin kuvameemejä, vaan kulttuurista toimintamallia.

Se, mikä toista saattaa Facebook-päivityksissä ärsyttää, saa toiselta kaverilta peukkuja. Rankkaa vuotta valitteleva voi saada tsemppihaleja tai kiukustuneita kommentteja: ”Pitääkö tulla tänne valittamaan, on muillakin ongelmia.”

Somegurun mukaan kyse on ihmisen ärsytyskynnyksestä. Toiset eivät halua tulla halatuksi ja tarvitsevat enemmän omaa tilaa. He eivät halua lukea somesta toisten intiimeistä asioista.