yle.fi-etusivu

Tutkimus: Stressi harmaannuttaa koiran kuonon

Ihmisen harmaat hiukset ja koiran harmaantuneet karvat kertovat samaa tarinaa.

koira
Saksanpaimenkoiran kuono on lumen kuorruttama.
Lumisadetta ihmettelevästä romanialaiskoirasta on vaikea sanoa, löytyykö lumen alta stressikarvojaRobert Ghement / EPA

Tutkijat tietävät vanhastaan, että stressi vaikuttaa ihmisen hiusten harmaantumiseen. Uusi tutkimus osoittaa, että stressaantuneena myös koira harmaantuu.

Yhdysvalloissa Coloradossa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin yli 400 nuoren koiran kuono- ja muiden naamakarvojen harmaantumista.

Tutkimuksessa saatiin vahvistus teorialle, jonka mukaan koiran ikääntyminen ei ole harmaantumisen ainoa selittävä tekijä.

Arat ja impulsiiviset harmaantuvat

Muun muassa eläinpuistoissa ja eläinlääkärien vastaanotoilla haastatelluilta koirien omistajilta kysyttiin lemmikkien elinoloista, terveydestä ja käytöksestä. Heille ei kerrottu todellista tutkimushypoteesia, jotta se ei ohjaisi heidän vastauksiaan.

Kysymykset koskivat ahdistuneisuutta eli muun muassa sitä, jyrsiikö koira esineitä ollessaan yksin, nöyristeleekö se lajikumppaneilleen ja säikkyykö se yllättäviä ääniä.

Impulsiivisuuden selvittämiseksi puolestaan kysyttiin muun muassa, onko koira taipuvainen hyppelemään ihmisiä vasten.

Jokaisesta koirasta otettiin myös naamakuva, jonka perustella määriteltiin karvojen harmaantumisen aste. Vaaleaturkkiset koirat jätettiin tutkimuksesta pois, koska niiden mahdollista harmaantumista oli vaikea erottaa.

Stressikoirille apua tuloksista?

Ristiintaulukoituina tulokset osoittivat, että ahdistuneisuutta ja ylenmääräistä impulsiivisuutta osoittavat koirat ovat harmaantuneempia kuin rauhalliset. Mitkään muut tekijät, esimerkiksi koiran fyysinen terveys tai mahdollinen sterilointi, eivät osoittautuneet selittäviksi tekijöiksi.

Professori Thomas Smith kommentoi, että hän suhtautui stressihypoteesiin alkujaan varsin epäileväisesti, mutta tuloksia ei käy kiistäminen.

Tutkimusta johtanut tohtori Camille King, jolla on pitkä käytännön kokemus eläinlääkärinä, puolestaan sanoo arvelleensa jo ennakkoon, että harmaa kuono on viesti ahdistuneisuudesta tai impulsiivisuudesta.

Hän toivoo, että tutkimuksen tuloksista on apua koirakoulutuksen stressinhallintaharjoitusten kehittämisessä.

Tutkimus on julkaisu Applied Animal Behaviour Science (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä, josta on se on vapaasti luettavissa kokonaisuudessaan.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Digitaalinen terveydenhoito

Terveysteknologia on vientihitti – Suomalaisfirmoilla kotikutoinen ongelma

Libanon

Saad al-Hariri palasi takaisin Libanoniin – Ero pääministerin tehtävästä on edelleen auki

Uber

Uber peitteli 57 miljoonan kuljettajan ja asiakkaan tietojen hakkerointia

Abitreenit

Sensoria ei säväytetä pelkillä faktaluetteloilla – näin kirjoitat paremmin historian yo-kokeessa