Influenssa jyllää koko Suomessa – ainakin 21 ihmistä kuollut

Osassa maata tauti on jo laantunut, toisaalla huippua vielä odotellaan.

influenssa
Mies niistää.
Hanna Lumme / Yle

Influenssa jyllää voimakkaana eri puolilla Suomea. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautirekisteriin (siirryt toiseen palveluun) on kirjattu tällä kaudella noin 7 100 A-influenssatartuntaa. B-influenssatapauksia on ollut noin sata.

Influenssaan on kuollut ainakin 21 ihmistä. Monet heistä ovat olleet ikäihmisiä.

Kuolemantapaukset ovat sattuneet eri puolilla maata. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella viisi potilasta on menehtynyt influenssaan, Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä kolme kussakin. Pohjois-Karjalassa kuolemantapauksia on ollut kaksi. Etelä-Pohjanmaalla, Kainuussa, Keski-Suomessa, Kymenlaaksossa ja Varsinais-Suomessa kussakin yksi potilas on menehtynyt influenssaan.

– Sairaaloissa teho- ja valvontaosastoilla tapahtuneet kuolintapaukset ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu, muistuttaa apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen Helsingin yliopistollisen keskussairaalan infektiosairauksien klinikalta. Vuosittain influenssaan tai sen jälkitauteihin kuolee 500–2 000 suomalaista.

Kymenlaaksossa ja Etelä-Savossa poikkeuksellisen kova epidemia

Tällä kaudella influenssatartuntoja on todettu eniten joulukuun puolivälin paikkeilla ja sen jälkeen. THL:n tartuntatautirekisterin mukaan noihin aikoihin influenssatapauksia todettiin koko Suomessa hieman alle 2 000 viikossa.

Epidemia on eri puolilla Suomea eri vaiheessa, ja se on myös iskenyt eri paikkoihin eri voimakkuudella.

Muun muassa Kymenlaaksossa tauti jyllää poikkeuksellisen kovana. Kouvolassa tilanne on pahempi kuin 10–20 vuoteen. Pahimmillaan influenssatapauksia on ollut 75 viikossa. Syytä erityisen pahaan tilanteeseen ei tiedetä, mutta osatekijä voi olla se, että influenssa-A-virusta on kahta eri kantaa. Kouvolassa on avattu ylimääräinen osasto ruuhkan vuoksi.

THL:n tartuntatautirekisteristä löytyvät influenssatartunnat 2.1.2017
THL:n tartuntatautirekisteriin kirjatut influenssatapaukset sairaanhoitopiireittäin, tilanne 2.1.2017.Yle

Poikkeuksellisen kovana influenssa on näyttäytynyt myös Etelä-Savossa. Infektiotautien ylilääkäri Sakari Vuorinen Mikkelin keskussairaalasta kertoo, että sairaalahoidossa on tällä hetkellä hieman alle parikymmentä potilasta.

– Epidemia on viime vuoteen verrattuna kovempi ja sairaushuippu on vasta tulossa. Potilaita on niin paljon, että henkilökunnassa on havaittu uupumusta, Vuorinen kertoo.

Influenssakauden huippua odotellaan vielä myös Keski-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella tauti näkyy terveyskeskuksissa eri puolilla maakuntaa. Kolme ihmistä on ollut tehohoidossa influenssan takia. Pohjois-Pohjanmaalla positiivisten influenssanäytteiden määrä nousee viikoittain. Parhaillaan Oulussa on hoidettavana noin 30 influenssapotilasta.

Monin paikoin huippu terävimmillään

Monilla puolilla Suomea influenssakauden huippu on parhaillaan käynnissä. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sairaalat ovat kahden viimeisen viikon aikana olleet kuormittuneita influenssapotilaiden suuren määrän takia. Päivystyskäyntejä oli jouluviikolla 314, mikä on kolminkertainen määrä normaaliin influenssan huippupiikkiin verrattuna.

Varsinais-Suomessa influenssa on täydessä vauhdissa. Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on ollut influenssan takia hoidettavana 34 aikuista ja 10 lasta. Kaksi lapsista on ollut tehohoidossa.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella hoidettavana on ollut 60 influenssapotilasta, joista kaksi tehohoidossa. Potilaat ovat olleet pääasiassa ikäihmisiä.

Satakunnassa sairaalahoidossa on ollut 100 potilasta. Heistä viisi on tarvinnut tehohoitoa. Satakunnassa odotetaan, että vielä pari tulevaa viikkoa ovat vilkkaita.

Tauti laantumassa muun muassa Lapissa ja Pohjois-Savossa

Influenssaepidemia on edennyt tänä vuonna tavallista aikaisemmin. Osassa Suomea taudin pahin huippu näyttää jo taittuneen.

Esimerkiksi Lapin keskussairaalassa todettiin joulunpyhinä parikymmentä uutta influenssatapausta päivittäin, mutta tällä hetkellä tartuntoja todetaan enää vain noin kymmenen päivässä. Sairaalassa on kuitenkin edelleen hoidettavana 34 infuenssapotilasta.

Tilanne on samansuuntainen myös Päijät-Hämeessä. Viime viikolla Päijät-Hämeen keskussairaalassa oli hoidettavana runsaat 40 potilasta, nyt enää runsaat 30.

Myös Pohjois-Savossa tilanne on rauhoittunut.

– Valtakunnallisesti vertailtuna influenssan aktiivisuus maakunnassa on vielä korkea, mutta yliopistosairaalassa hoidettavien määrä on pysynyt kohtuullisena. Tehohoidossa ei ole ollut joulun jälkeen ketään, kertoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Irma Koivula Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Keski-Pohjanmaalla influenssahuippu osui joulunpyhiin ja välipäiviin. Tauti jyllää edelleen voimakkaasti ja sairaalahoidossa on kuusi potilasta, mutta huippu alkaa taittua.

Hoitaja annostelee ruiskuun.
Stefanos Rapanis / EPA

Influenssa iskenyt myös rokotettuihin

Kausi-influenssarokotteita on annettu tällä kaudella 964 000 annosta. Rokotettavien ihmisten määrä on kasvanut vuosittain. Neljä vuotta aikaisemmin kausi-influenssaan annettiin vain noin 560 000 rokoteannosta. Rokotekehotus on edelleen voimassa.

Monesta sairaalasta kerrotaan, että influenssa on tänä vuonna iskenyt myös rokotettuihin. Muun muassa Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymästä kerrotaan, että influenssatapauksia on ollut myös rokotteen ottaneissa ikäihmisissä.

Myös Lapissa ja Pohjois-Karjalassa influenssa on tarttunut rokotteen ottaneisiin.

– Influenssan oireet saattavat kuitenkin olla lievempiä niillä, jotka rokotteen ovat ottaneet, kertoo ylilääkäri Susanna Wilen Pohjois-Karjalan keskussairaalasta, jossa hoidettavana on parhaillaan noin 20 influenssapotilasta.

Tämän vuoden virus tuntuu tuovan sairaalaan enemmän iäkkäitä ihmisiä.

Raija Uusitalo-Seppälä, Satakunnan keskussairaala

Pohjois-Karjalassa influenssahuipun arvellaan osuvan tähän tai ensi viikkoon.

Kauden influenssa eroaa vuoden takaisesta influenssasta siinä, että valtaosa sairastuneista on ikäihmisiä. Viime vuonna influenssaan sairastuivat monet nuoret ja perusterveet.

– Tehohoitoa vaativia potilaita oli viime vuonna enemmän ja nuorilla oli vakavia oirekuvia, mutta tämän vuoden virus tuntuu tuovan sairaalaan enemmän iäkkäitä ihmisiä, kertoo infektioyksikön vastuualuejohtaja Raija Uusitalo-Seppälä Satakunnan keskussairaalasta.