Viallisten ilotulitteiden määrä yllätti Tukesin

Ilmoituksia tuotevirheistä on tullut moninkertaisesti aiempiin vuosiin verrattuna. Alan omavalvontaa aiotaan kehittää.

ilotulitukset
ilotulite pakkaus
Tänä uutenavuotena joissakin patatulitteissa oli virheellinen tarra, jota noudattamalla ilotulite kohdistui ampujan ja yleisön suuntaan.Suomen Ilotulitus Oy

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes aikoo kutsua ilotulitteiden maahantuojat koolle keskustelemaan ilotulitteiden laadunvarmistuksesta, jotta kuluttajille ei kulkeutuisi vaarallisia ja viallisia tuotteita. Tarkoituksena on kehittää viallisista tuotteista tiedottamista ja alan omavalvontaa.

Ilotulitteiden laatuongelmat ovat yllättäneet Tukesin, sillä kuluttajien ilmoituksia viallisesti ja vaarallisesti toimineista ilotulitteista on uudenvuoden jälkeen tullut moninkertainen määrä aiempiin vuosiin verrattuna.

Maanantai-iltapäivään mennessä Tukesin verkkosivuilla olevan palautelomakkeen kautta ilmoituksia oli saapunut jo lähes sata, kymmenistä eri tuotteista. Aiempina vuosina ilmoituksia on tullut enimmillään noin 30. Tukesin mukaan ilmoitustulva on ruuhkauttanut viraston eikä kaikkiin ilmoituksiin ole voitu heti vastata. Tukesista vakuutetaan kuitenkin, että kaikkiin yhteydenottoihin vastataan lähiaikoina.

Valvontaa vain pistokokeina

Ilotulitteilla ei ole ennakkohyväksyntää. Kansallinen hyväksyntämenettely ilotulitteille loppui heinäkuussa 2010, jonka jälkeen pikku hiljaa markkinoilla on siirrytty CE-merkittyihin ilotulitteisiin. Ilotulitteita valvotaan nykyisin pistokokeilla samoin kuin muitakin tuotteita yleensä EU-alueella.

Valmistaja, maahantuoja ja jälleenmyyjä vastaavat ilotulitteiden turvallisuudesta. Ilotulitteet valmistetaan pääosin Kiinassa, missä myös tuotteiden turvallisuustestaukset pääosin tehdään. Maahantuojan vastuulla on varmistaa, että tuotteet täyttävät niille asetetut turvallisuusvaatimukset.