Koe uusi yle.fi

Kirja jokaiselta itsenäisyyden vuodelta – Kirjojen Suomi on Ylen suurhanke

Millaisena näyttäytyy Suomi, jos luetaan yksi kirja jokaiselta itsenäisyyden vuodelta?

Suomi 100
Seppo Puttonen ja Nadja Nowak.
Seppo Puttonen ja Nadja NowakAnne Hämäläinen / Yle

Kotimainen kirjallisuus on täynnä tarinoita, jotka kuvaavat Suomen muuttumista. Ne kertovat meidän oman tarinamme.

Kirjojen Suomi on Ylen itsenäisyyden juhlavuoden 2017 suuri kirjallisuushanke. Tarjolla on yli 100 radio-ohjelmaa, 111 tv-ohjelmaa, joukko kirjallisuus-podcasteja sekä suuri nettisivusto yle.fi/kirjojensuomi.

Ehkä massiivisin panostus on Suomen satavuotisen historian läpiluku kaunokirjallisuuden avulla. Ylen kirjallisuustoimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat valinneet yhden kirjan jokaiselta itsenäisen Suomen vuodelta, ja he keskustelevat kirjasta tunnettujen kirjailijoiden ja kulttuuripersoonien kanssa.

Sadan vuoden aikana on ehditty julkaista aika monta kirjaa. Seppo Puttosen mukaan eri tietolähteistä ja hakuteoksista kasaantui yhteensä 4500 kirjan lista, joista valita. Ohjelmiiin päätyneet 101 kirjaa eivät noudata kirjallisuushistorian kaanonia, vaan joukossa on kohauttaviakin yllätyksiä.

– Teoksiin on kiteytynyt olennaista kirjan syntyajan henkisestä ilmapiiristä, yhteiskunnallisista tapahtumista tai ihmisen sisäisestä muuttumisesta, sanoo toimittaja Seppo Puttonen.

Kirjojen Suomi: 101 kirjaa pyörii Aamu-tv:ssä tiistaisin ja torstaisin, sisarsarja Kirjojen Suomi: Sadan vuoden kirjat lähetetään Yle Radio 1:ssä.

Lähes kaikki ohjelmissa käsitellyt kirjat löytyvät myös netistä, osoitteesta yle.fi/kirjojensuomi – ilmaiseksi. Samasta osoitteesta löytyvät jo nyt molempien ohjelmien ensimmäiset 50 jaksoa.

Entä miltä näyttää ilmastonmuutos, naisen asema tai seksi, jos niitä tarkastellaan lukemalla kirjoja? Löytyykö satavuotiaasta Suomesta unohdettuja kirjoja tai kirjailijoita? Miltä kuulostaa 1900-luvun alun teksti, kun lukijana on taitava äänenkäyttäjä Esko Salervo?

Kaikkea tätä ja vähän muutakin on luvassa, kun koko juhlavuoden kestävä Kirjojen Suomi starttaa tänään.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Talousrikokset

Työpaikkojen varkaudet ja petokset hurjempia kuin uskotaan: "Työpaikan sisälle jää vellomaan epäilys, kuka oli syyllinen"

Hävittäjät

Suomi lähettää tarjouspyynnöt uusista hävittäjistä keväällä - "Tarvitsemme vähintään 64 konetta tämänkokoisen maan puolustamiseen"

Lapsen oikeudet

Yli 600 työpaikalle otetaan lapsi mukaan teemapäivän mukaisesti

Saksan politiikka

Toimittajalta: Saksan demarien pää kääntyi – suuri koalitio on mahdollinen