Omatoimimatkailu työllistää pelastajia Lapissa

Omatoimimatkailjat joutuvat ryhmämatkailjoita herkemmin vaikeuksiin Lapin maastoretkillä. Näin ainakin voisi päätellä siitä, että kun omatoimimatkailu on kasvanut, on myös pelastusviranomaisten apua tarvitsevien turistien määrä nousussa.

matkailu
Lumikengillä käveleminen on turistille eksoottinen kokemus.
Lumikengillä käveleminen on turistille eksoottinen kokemus.Vesa Vaarama / Yle

Itsenäisesti matka- ja majoitusvarauksensa tekevät turistit myös vuokraavat moottorikelkkoja, lumikenkiä ja suksia omatoimisesti. Mielessä ehkä siintävät matkailumainoksista tutut näkymät aurinkoisilta Lapin hangilta, iloisesti vilkuttavista hiihtäjistä tai nuotiolla levähtävistä lumikenkäilijöistä.

Monesti arki yllättää kun ei ole opasta apuna neuvomassa. Lumi onkin kylmää ja kengän sisässä märkää, reitin ulkopuolella suksilla uppoa polvia myöten ja lumikengillä raahustaessa vaivainen muutaman kilometrinkin matka voi viedä tunteja. Ja metsässä jokainen suunta näyttää samalta.

Tuorein tapaus, jossa pelastuslaitos lähti etsimään turisteja, on joulupäivältä Kilpisjärveltä. Kaksi japanilaista matkailijaa lähti lumikengillä kohti kolmen valtakunnan rajapyykkiä. Kun heitä ei iltapäivällä vielä kuulunut takaisin, teki paikallinen majoittaja hälytyksen. Tapaus päättyi onnellisesti, turistit osuivat tienvarteen.

Mutta tapaus ei ole ainoa.

– Me on pelastuslaitoksella ja palokunnissa havaittu, että vuosi vuodelta enenevässä määrin on omatoimimatkailjoita, joita maastosta ja eri reiteiltä ja reittien ulkopuolelta haetaan, Lapin pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Martti Soudunsaari sanoo.

– Vielä kuitenkin liikutaan yksittäistapauksissa, mutta yksikin tapaus voi päättyä todella traagisesti. läheltä piti –tilanteita on ollut viime vuosina paljon ja niitä on ollut jo tällekin talvelle.

Seikkailunhalua ja tietämättömyyttä

Pelastuslaitoksen asiakkaiksi päätyy omatoimimatkailijoista erityisesti kaksi hyvin erityyppistä matkailijaa. Toinen on tietoisesti ääriolosuhteita ja seikkailua hakeva extreme-harrastaja. Hyvätkään varusteet ja kova kunto eivät välttämättä auta kun ongelmia alkaa tulla.

– Juuri nämä yksittäiset extremeä tavoittelevat seikkailijat tuottavat ongelmia. Siinä on monia riskitekijöitä, joita he eivät tiedosta kun lähtevät elämyksiä hakemaan, pelastusjohtaja Soudunsaari sanoo.

Toinen tyyppi on tavallinen turisti, joka lähtee kokeilemaan maastossa liikkumista jollakin vempelellä. Varusteet ovat kevyet, kylmässä toimimisesta ei ole mitään tietoa ja suuntiminen on sitä luokkaa, että latureitilläkin voi eksyä liian kauas.

– Näiden omatoimimatkailijoiden perässä on todella hankala olla. Toki heistäkin valtaosa ilmoittaa että lähtevät sille ja sille reitille.

– Mutta on myös niitä tapauksia , että heistä ei tiedetä mitään. Voidaan vasta päivien päästä ruveta kaipaamaan, että he eivät ole palauttaneet kelkkoja tai lumikenkiä tai jotain muuta.

Omatoimimatkalijoidenkin turvallisuudesta pitää jonkun ottaa vastuuta. Ainoa paikka taitaa olla se, missä turisti majoittuu tai vuokraa välineitä. Autoa, suksia, kelkkaa….

– Siinä kun matkailija tulee mihin tahansa vuokraamoon, se on se kohtaamispinta kun luovutetaan mitä tahansa välineistöä ulkolaiselle matkailijalle. Että osataan kertoa riski- ja uhkatekijöistä ja pyydetään tietoa mikä on heidän suuntansa ja oletettu reitti ja paluuaika,, Lapin pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Martti Soudunsaari sanoo.