Lapin luontokeskusten suosio jatkaa kasvuaan

Metsähallituksen luontokeskusten ovia avataan yhä tiuhempaan tahtiin Lapissa.

Luontokeskukset
Pyhätunturin opastuskeskus Naava
Pyhätunturin opastuskeskus NaavaJuha Paso / Metsähallitus

Luontokeskusten suosio seuraa pohjoisen matkailun kiihtyvää kasvua. Viimeisimmän vuositilaston mukaan, vuonna 2015, luontokeskuksissa vieraili yhteensä noin 370 000 ihmistä. Lapissa Metsähallituksella on seitsemän luontokeskusta ja kolme palvelupistettä.

Luontokeskus Naava on yksi Lapin suosituimmista. Se valmistui neljä vuotta sitten portiksi Pyhä-Luoston kansallispuistoon. Ulkomuodoltaakin erikoinen Naava saavutti nopeasti yli 100 000 henkilön vuotuisen käyntimäärän. Ja kasvutahti jatkuu, sanoo asiakaspalvelupäällikkö Katja Heikkinen Metsähallituksen Peräpohjolan luontopalveluista.

– Matkailijamäärät on kasvussa Lapissa ylipäätään. Se tietysti näkyy myös kansallispuistonkäynneissä sekä täällä luontokeskuksessa. Hyvinä esimerkkeinä ovat myös Kellokas Ylläksellä ja sitten pohjoisempaa saamelaiskeskus Siida. Myös niissä käyntimäärät ovat kasvussa.

Katja Heikkinen
Asiakaspalvelupäällikkö Katja Heikkinen on tyytyväinen Pyhätunturilla olevan luontokeskus Naavan hyvään kävijämäärään. Sata tuhatta kävijää ylittyi taas.Esko Puikko / Yle

Talvella kiinnostaa kesä ja kesällä talvi

Lapin luontokeskuksissa käyt tietysti paljon suomalaisia, mutta myös ulkomaalaisten matkailijoiden määrä on lisääntynyt. Katja Heikkisen mukaan hollantilaisten määrä on silmiinpistävä.

– Näin talvella vierailija katselee mielenkiinnolla tätä kesäajan näyttelyä ja sitten taas kesäaikaan vierailevaa kiinnostaa, miltä tällä alueella näyttää talviseen aikaan.

Alueen luonto aukeaa

Luontokeskus Naavan näyttely perehdyttää kävijänsä alueen luontoon – kasveihin ja eläimiin – sekä paikalliseen kulttuurihistoriaan, aina muinaisiin metsäsaamelaisiin saakka.

Katja Heikinen sanoo olevansa ylpeä näyttelyn kokonaisuudesta.

– Koen, että tämä ei ole mikään saarnaava näyttely, vaan tästä on mahdollisuus jokaisen löytää omalle tasolleen ja juuri sille päivälle sopivaa asiaa. Jonakin päivänä tuntuu mukavammalle vain katsella ympärilleen ja nauttia näistä komeista maisemista. Toisena päivänä kiinnostaa taas yksittäinen tieto, mikä täältä löytyy.

Jussi lupasi suositella Naavaa

Tamperelainen Jussi Lisko oli lomamatkalla Pyhällä perheensä kanssa: hän, vaimo ja neljä lasta. Luontokeskus Naava sai Jussilta välitöntä hyvää palautetta.

Jussi Lisko
Jussi Lisko Tampereelta antaa isot kehut luontokeskus Naavalle. Kun perheen äiti oli ruuanlaitossa majalla, niin isällä ja neljällä lapsella riitti puuhastelemista Pyhätunturin luontokeskuksessa.Esko Puikko / Yle

– Tämä on todella vaikuttava paikka. Täällä näkee Lapin luontoa niin kesällä kuin talvellakin. Vaikka ei itse olisi käynyt Lapissa, niin täällä käydessä selviää, miltä se näyttää.

Jussi aikoo suositella Naavaa muillekin.

– Täällä on erittäin hieno näyttely. Täällä viihtyy, Jussi sanoi ja pohti, miten saa lapset pois siitä kiinnostavasta maailmasta.