Vapo pyrkii voimakkaasti vientimarkkinoille – tänä vuonna päätös uusien tuotteiden tehtaan rakentamisesta

Vapo suunnittelee rakentavansa useita teknisen hiilen tuotantolaitoksia. Yhtiö on viime vuosina onnistunut luomaan turpeesta uusia tuotteita.

talous
Turvetuotantoalueen turvetta kädessä.
Yle

Turpeen energiaominaisuuksia on tutkittu paljon, mutta kahden viime vuoden aikana Vapon tuotekehitysyksikkö on keskittynyt raaka-aineen uusiin ominaisuuksiin.

Ponnisteluissa on onnistuttu, sillä yhtiö kaavailee tekniselle hiilelle 50 miljoonaa euroa maksavan tuotantolaitoksen rakentamista Seinäjoelle, Ilomantsiin tai Haapavedelle.

Turpeen energiakäyttö on 10 miljoonaa kuutiota, tuotantolaitoksen tarpeeksi on laskettu noin 500 000 kuutiota vuodessa.

Vapo Venturesin liiketoimintajohtaja Mia Suomisen mukaan yhtiö tähtää ensimmäisenä aktiivihiilen ja hiilimustan markkinoille. Aktiivihiiltä käytetään pääasiassa epäpuhtauksien suodattamiseen nesteestä ja kaasusta, hiilimustaa puolestaan rengasteollisuudessa ja painoväreissä.

– Ensisijaisesti tähtäämme vientiin, Euroopan markkinoille: Suomen markkinat tekniselle hiilelle hyvin pienet. Maailmanlaajuisesti markkina kasvaa yli 10 prosenttia vuodessa.

Muutamassa vuodessa useita tehtaita

Suomisen mukaan tuotantolaitoksen perustaminen on liiketoimintasuunnitelmavaiheessa. Tänä vuonna on tarkoitus tehdä laitoksen tekninen perussuunnittelu ja hankkia ympäristöluvat.

– Myös investointipäätös tehdään tänä vuonna ja valitaan rakennuspaikkakunta. Kaikki paikkavaihtoehdot ovat tällä hetkellä samalla viivalla.

Varsinaiseen rakentamiseen on tarkoitus päästä ensi vuonna, ja tuotannon käynnistyä vuoden 2019 alkupuolella.

Vapo kaavailee myös perustavansa vastaavia tehtaita lisää jo lähivuosina. Suomisen mukaan vuoteen 2025 mennessä päätöksiä tehdään useista tehtaista.

– On tultu kauas niistä ajoista, että Vapon tehtävä olisi polttopuiden ja puutavaran hankinta. Vapo on moderni organisaatio, jossa etsikään uusia liiketoimintoja, jotka perustuvat vahvuuksiimme eli raaka-ainevaroihin ja verkostoitumiseen.

Suomisen myöntää, että uusissa aluevaltauksissa on aina riskejä.

– Mutta meillä on vahva usko, sillä markkinoilla on kysyntää ja kasvu on suurta. Meidän ei tarvitse viedä kilpailijoilta osuutta, vaan voimme täydentää tarjontaa. Meillä on myös raaka-ainetta eli turvetta hyvin saatavilla.