Veikkauksen monopoliasemaa perustellaan tekopyhästi, kritisoi rahapelitutkija

Veikkauksen tulisi keskittyä rahantuoton sijaan enemmän vastuullisuuteen jos se tahtoo säilyttää monopoliasemansa, tutkija varoittaa.

Antti Myllymaa Kuva: Yle

Kumpi on Veikkaukselle tärkeämpää, tuottojen kerääminen valtiolle vai vastuullinen pelihaittojen vähentäminen?

Rahapelimarkkinoita Helsingin yliopistossa tutkivan Antti Myllymaan mielestä siinä on monopoliaseman jatkon kannalta tärkein kysymys. Hänen mukaansa yksinoikeuden perusteleminen on nykyisellään tekopyhää.

– Tuotto-odotusta Veikkaukselle on nostettu joka vuosi. Siinä on se tietynlainen tekopyhyys.

Myllymaa on tutkinut rahapeliyhtiöitä ja Suomen monopolijärjestelmää vuodesta 2008 ja saanut juuri valmiiksi väitöskirjansa aiheesta. Hänen mielestään asiassa käydään ikään kuin "kahta eri keskustelua".

– Kun yksinoikeusjärjestelmää perustellaan Suomessa, niin mainostetaan usein tuottojen merkitystä suomalaiselle yhteiskunnalle. Mutta kun asiaa perustellaan EU:n suuntaan, niin tuotot asetetaan sivuraiteelle ja kerrotaan että tosiasiallinen tarkoitus on haittojen ja lieveilmiöiden ehkäisy.

EU lopulta päättää, sallitaanko Suomen järjestelmä vapaan kilpailun sisämarkkinoilla vai ei. Komissio päätti viimeksi vuoden 2013 lopulla, että systeemi saa jatkua.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Miljardiluokan suomalainen peliyhtiö

Vuodenvaihteessa syntynyt uusi Veikkaus on kooltaan jättiluokan peliyhtiö.

Se tuottaa vuodessa valtiolle yleishyödyllisiin tarkoituksiin jaettavaksi noin miljardi euroa ja verotuloina 200 miljoonaa euroa – luvut sillä oletuksella että uusi yhtiö yltää vähintään kolmen vanhan osasensa eli Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton pelimyyntiin.

Monopolia näykitään jatkuvasti. Kansainväliset vedonlyöntijätit mielivät Suomen markkinoille ja ovat jatkuvasti arvostelleet yksinoikeutta. Ne myös alun perin kantelivat asiasta EU:lle. Myllymaan mukaan Suomen on nykyistä pontevammin pystyttävä osoittamaan järjestelmän vastuullisuus, jos se haluaa pitää monopolinsa hengissä.

– Järjestelmän eliniänodote riippuu siitä, mennäänkö tuotot vai vastuullisuus edellä. Kun EU-komissio kysyi yksinoikeusjärjestelmästä, niin Suomi vastasi ettei Veikkaukselle aseteta tuotto-odotusta. Ja tämä ei kyllä pidä paikkaansa.

Uusi toimitusjohtaja: Emme toimi hinnalla millä hyvänsä

Veikkauksen uusi toimitusjohtaja Olli Sarekoski vakuuttaa, että tuoton ja vastuullisuuden tasapainoa pohditaan tarkasti. Hänen mukaansa yhtiö asettaa tuotto-odotuksensa itse ja vetää tarvittaessa jarrukahvasta.

– Olemme antaneet omistajalle ja edunsaajille lupauksen että jos meidän toiminnassamme on elementtejä, jotka lisäävät rahapelihaittoja, niin siinä tapauksessa me pakitamme. Emme harjoita rahapeliliiketoimintaa hinnalla millä hyvänsä, Sarekoski sanoo.

Sarekoski muistuttaa, että Veikkaus seuraa tarkasti ja ison datan kautta rahapelihaittojen kehittymistä. Mutta kumpi on tärkeämpää, tuotto vai vastuullisuus?

– Molemmat. Ilman vastuullisuutta ei voi olla tuottoa. Varmin tae tuhota tuotto on toimia vastuuttomasti.