Demari-maakuntajohtaja arvostelee voimakkaasti SDP:n sote-linjauksia

Satakunnan väistyvä maakuntajohtaja Pertti Rajala (sd.) ei hyväksy puolueensa linjauksia, joissa uhataan purkaa nykyhallituksen toteuttaman sote-uudistuksen rakenteita, jos SDP nousee valtaan.

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue
Demareiden vaalipalloja.
SDP on arvostellut hallituksen sote-linjauksia.Ismo Pekkarinen / AOP

SDP:n sote-linjaukset saavat voimakasta arvostelua Satakunnan maakuntajohtajalta, SDP:n Satakunnan-piirin puheenjohtajana aiemmin toimineelta Pertti Rajalalta.

Puolueen puheenjohtaja Antti Rinne kertoi linjauksista Lännen Medialle (siirryt toiseen palveluun) syksyllä. Rinteen arvostelu koskee erityisesti sote-uudistukseen liittyvää valinnanvapautta ja yhtiöittämistä.

"Vastuutonta ja pelottavaa"

Rajala katsoo, että SDP toimii väärin ilmoittaessaan, että nykyhallituksen edistämä sote-uudistus voidaan kumota, jos SDP nousee seuraavien vaalien jälkeen hallitukseen.

– Sellaiset puheet ovat äärimmäisen vastuuttomia ja pelottavia, Rajala sanoo.

Toivon, että asiassa syntyy kansallinen konsensus.

Maakuntajohtaja Pertti Rajala (sd.)

Maakuntajohtaja Rajala arvostelee myös hallituspuolueita siitä, että sote-uudistusta ei viedä eteenpäin parlamentaarisesti vaan hallitus on edistänyt merkittävää ja vuosikymmenten ajan vaikuttavaa uudistusta ilman opposition tukea. Rajala sanoo pelkäävänsä, että sote-uudistuksessa tulee vielä taka-askeleita.

– Toivon, että asiassa syntyy kansallinen konsensus, sillä loppuun saakka uudistusta ei saada tällä hallituskaudella. Pitäisi saada Suomen päättäjät saman pöydän ympärille ja sopia suurista linjoista, Rajala sanoo.

Rajala
Maakuntajohtaja Pertti Rajala (sd.)Yle / Olli-Pekka Salli

Satakunta etenee itse

Satakunnan maakuntajohtaja korostaa, että Satakunta on vienyt maakuntauudistusta eteenpäin oma-aloitteisesti, ja myös SDP on Satakunnassa kannattanut uudistusta.

Satakunta on uudistuksessa menettämässä valtionosuuksia. Pertti Rajala sanoo, että Satakunnan edunvalvojien on tehtävä kaikkensa, jossa uudistuksen maksuosuuksiin tuomia muutoksia saadaan vielä kohtuullistettua. Rajala jää maakuntajohtajan tehtävistä eläkkeelle kesällä.

Juttua korjattu 2.1. klo 21: Pertti Rajala on toiminut SDP:n Satakunnan-piirin puheenjohtajana eikä toiminnanjohtajana, kuten jutussa aiemmin luki