Jouluna eletään yli varojen – tammikuussa alkaa ruuhka sosiaalitoimistoissa

Alkuvuosi on taloudellisesti tiukkaa aikaa monissa vähävaraisissa perheissä. Joulua vietetään suomalaiskodeissa jopa lainarahalla.

toimeentulotuki
Hakemus toimeentulotuesta
Kallis joulunvietto aiheuttaa piikin sosiaalitoimiston asiakasmäärissä tammikuussa. Juha Korhonen / Yle

Kulutus- ja herkuttelujuhlana tunnettu joulu aiheuttaa taloudellisia ongelmia monissa perheissä. Joulun aikana käytetään usein enemmän rahaa kuin olisi varaa.

Joulunvietto koetaan suomalaisissa kodeissa niin tärkeäksi, että joulujärjestelyjä varten hankitaan jopa pikalainaa. Tammikuussa apua täytyy hakea sitten kunnan sosiaalitoimistosta.

Rauman sosiaalitoimiston aikuis- ja perhetyön päällikkö Saila Hohtarin mukaan yhteiskunta kasaa paineita materialistisen joulun viettoon.

– Joulua on monen mielestä pakko viettää. Niin tehdään vaikka siihen ei olisi varaa. Lapset saattavat pyytää kalliita lahjoja ja niitä myös ostetaan, Hohtari toteaa.

Joulun kustannukset menevät monissa perheissä laskujen edelle. Tammikuussa odottavat kasaantuneet rästit. Sosiaalitoimistoon hakeutuu vuosittain myös henkilöitä, joilla on joulun jäljiltä maksamattomia pikavippejä.

Hohtarin mukaan tammikuussa sosiaalitoimisto saa vanhojen tuttujen lisäksi myös paljon uusia asiakkaita.

– Joulukuussa valmistuu myös jonkin verran opiskelijoita. Kaikki eivät suoraan pääse töihi. Silloin turvaudutaan sosiaalietuuksiin, Hohtari kertoo.

"Mitä haetaan Kelasta, mitä kunnasta?"

Vuodenvaihteesta lähtien toimeentulotukihakemusten käsittelyä on hoitanut kuntien sosiaalitoimistojen sijaan Kela. Siirtymisestä on Saila Hohtarin mukaan tiedotettu laajasti. Silti ihmiset eivät ole tiedostaneet, miten tukien hakeminen käytännössä muuttuu.

– Puheluja tulee tällä hetkellä paljon. Ihmiset kysyvät, mitä tukia haetaan Kelasta ja mitä kunnasta, Saila Hohtari sanoo.

Hohtari neuvoo toimeentulotukea hakevia tutustumaan Kelan nettisivuihin, joita hän kehuu kattaviksi. Samalla hän muistuttaa, etteivät sosiaalitoimistot lopeta apua tarvitsevien tukemista.

– Autamme ihmisiä, joilla on talousvaikeuksia ja haasteita elämässä. Myös täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki haetaan edelleen kunnasta. Perustoimeentulotuki haetaan jatkossa Kelasta.

Kasvoton Kela

Kelan kanssa asioiminen poikkeaa jonkun verran sosiaalitoimistossa käymisestä. Kela painottaa tukihakemuksien jättämisessä sähköisiä palveluita. Sosiaalitoimistossa on toistaiseksi voinut tavata sosiaalityöntekijän kasvotusten.

Saila Hohtari pelkää, ettei Kelan asiakaspalvelu ratkaise toimeentulotukea hakevien ongelmia tehokkaasti.

– Sosiaalitoimistoissa on pidetty matala kynnys työntekijöiden ja asiakkaiden kohtaamisessa. Samalla on pystytty pureutumaan henkilön muihinkin ongelmiin ja apu niihin on ollut lähellä. Kelan sähköisissä järjestelmissä asioiden ratkaisut saattavat etääntyä yksittäisten asiakkaiden arjesta, Hohtari sanoo.