Herätys: Verkkopankkitunnukset maksuhäiriöisille, Guterres YK:n johtoon ja Turkin ampuja edelleen karussa

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kuva: Yle

Vaalikampanjassa saa loukata, mutta ei valehdella

Kuva: Yle

Suomalaisista peräti 77 prosenttia on sitä mieltä, että vaalikampan aikana saa ja pitää sanoa asioista suoraan, vaikka se loukkaisi ihmisiä. Viiidennes Kunnallisalan kehittämissäätiön mielipidetutkimukseen vastanneista taas ei hyväksy tällaisia keinoja edes vaalikampanjoissa.

Julkisten tilojen radon-pitoisuudet mysteeri

Radonmittauspurkki. Kuva: STUK

Valtaosa julkisten rakennusten, kuten työpaikkojen ja koulujen radonin säteilytasoista on mittaamatta. Homman ovat löysäilleet yhtä hyvin työnantajat kuin viranomaisetkin: Säteilyturvakeskus ei osaa edes arvioida, kuinka suuri osa näistä rakennuksista on mittaamatta. Radonhallinnan asiantuntija sanoo, että lain mukaan mitattuja on vain 20 prosenttia.

Verkkopankkitunnuksen saa nyt maksuhäiriöinenkin

Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Verkkopankkitunnuksia tarvitaan nykyään moneen muuhunkin kuin pankkiasiointiin, esimerkiksi joihinkin viranomaispalveluihin kirjautumiseen. Vuodenvaihteesta lähtien pankkien on täytynyt avata pankkitili ja myöntää myös verkkotunnukset kaikille asiakkaille – silloinkin kun asiakkaalla on vaikkapa maksuhäiriömerkintä. Uuden linjan odotetaan helpottavan tuhansien maksuhäiriöistä kärsineen elämää.

Guterres aloittaa YK:n johdossa

António Guterres Kuva: Andre Kosters / EPA

YK:n vasta valittu pääsihteeri Antonio Guterres aloittaa työnsä New Yorkissa maailmanjärjestön johtajana. 67-vuotias portugalilainen aloittaa viisivuotisen virkakautensa laskemalla seppeleen YK:n kaatuneiden rauhanturvaajien muistoksi.

Turkissa ihmisjahti yökerhoiskun tekijän löytämiseksi

Kukkia Reina-yökerhon edustalla Istanbulissa terrori-iskun jälkeen. Kuva: Yasin Akgul / AFP

Hyökkääjäksi epäilty on yhä vapaana eikä häntä toistaiseksi ole löytynyt. Turkin apulaispääministeri Numan Kurtulmus kertoo, että poliisi on pidättänyt tähän mennessä 12 ihmistä osana ihmisjahtia.