Suomen satavuotisjuhla näkyy joka puolella Lappia

Sadanviidenkymmenen tapahtuman vyörytys Suomen itsenäisyyden juhlavuonna alkaa loppiaisena. Tapahtumia riittää maakunnan joka kolkkaan.

Lappi
Taidemuseo
Suomen taiteen klassikoita esittelevä näyttely avataan loppiaisena Rovaniemellä taidemuseo Korundissa. Samalla järjestetään Suomi 100 -juhlavuoden Lapin tapahtumat avaava kansanjuhla.Miikka Miinala / Yle

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden tapahtumat näkyvät myös Lapissa. Tapahtumia on pitkin maakuntaa loppiaisesta lähtien.

Juhlavuoden tapahtumat avaa Rovaniemellä järjestettävä kansanjuhla Ateneumin kokoelmista kootun, Suomen taiteen klassikkoja esittelevän näyttelyn avajaisten yhteydessä. Loppiaisena saa myös ensi-iltansa Harmony Sisters -musiikkinäytelmä Torniossa.

Kaikkiaan teemavuoden tapahtumarahoitusta on myönnetty lähes 150 tapahtumalle Lapissa. Mukaan pääsee vielä, vaikka rahoitus onkin jo jaettu, kertoo aluekoordinaattori Julius Oförsagd.

– Mukaan voi hakea lokakuun loppuun saakka, eli ihan juhlavuoden loppumetreille asti, Oförsagd sanoo.

Rocklyriikasta hiihtovaellukseen, kaupungeista tuntureille

Vuoden aikana satavuotisjuhlaan liittyviä tapahtumia on joka puolilla maakuntaa ja kaikilta elämän aloilta.

– Meillä on hanke, jossa yritämme esimerkiksi järjestää tapahtumia vähintään sadassa kylässä ja saada näin juhlavuden sisältöjä esille ja ihmiset mukaan sitä kautta.

Lisäksi rahoitettavien tapahtumien joukossa on muun muassa suomalaisen rocklyriikan tapahtuma Kemissä ja tosi-tv -henkinen tempaus, jossa etsitään innostavimpia Lappi-unelmia toteutettavaksi joukkorahoituskampanjan avulla.

Taiteen ja kulttuurin lisäksi esillä on myös faktapuoli. Suomen puheenjohtajuus Arktisessa neuvostossa alkaa keväällä ja lisäksi Lappi viettää Suomen luonnon päivää neljään otteeseen vuoden aikana.

Urheilupuolella tarjolla on muun muassa luistelutapahtumia ja parin viikon hiihtovaellus tuntureilla. Lapin tapahtumia voi etsiä juhlavuoden internetsivulta (siirryt toiseen palveluun).