Influenssaa yritetään ehkäistä väärin – terveet ihmiset ruuhkauttavat päivystyksiä ja jonottavat lääkettä, jota eivät saa

Influenssarokotteita on otettu Suomessa tänä talvena enemmän kuin koskaan.

influenssa
Lasissa lukee "vastaanotto".
Kalle Niskala / Yle

Influenssan estolääkkeitä pyytävät ihmiset ovat kuormittaneet sairaaloiden päivystyksiä. Influenssakausi on ollut erityisen voimakas tänä talvena esimerkiksi Kymenlaaksossa. Kouvolassa jouduttiin avaamaan ylimääräinen osasto Pohjois-Kymen sairaalassa ruuhkan vuoksi.

Monet sairastuneiden perheenjäsenet ovat lähteneet hakemaan sairaalan päivystyksestä suojaa estolääkkeistä kuten Tamiflusta. Kymenlaakson sairaanhoitopiirin Carean infektioylilääkäri Risto Pietikäinen kuitenkin muistuttaa, ettei niitä määrätä terveille.

– Estolääkkeitä ei määrätä kotioloihin kuin erittäin huonokuntoisille ihmisille.

Päivystykset ovat tällä hetkellä kiireisiä, eikä estolääkkeitä pitäisi lähteä hakemaan varsinkaan sieltä. Pietikäinen sen sijaan kehottaa ihmisiä edelleen hankkimaan suojan rokotuksella.

Estolääkkeet vain riskiryhmille

Tartuntatautilääkäri Mari Kinnunen Terveyden ja hyvinvoinninlaitokselta on pitkälti samoilla linjoilla Pietikäisen kanssa. Influenssan ennaltaehkäisevää viruslääkehoitoa voidaan harkita, jos sairastuneen perheenjäsen on raskaana, pieni lapsi tai kuuluu influenssan suhteen riskiryhmään (siirryt toiseen palveluun).

– Influenssalääkkeet voivat lyhentää taudin kestoa ja lieventää influenssan vaikeusastetta erityisesti, jos lääkitys aloitetaan mahdollisimman pian, mutta viimeistään 48 tunnin sisällä ensimmäisistä oireista. Riskiryhmien, raskaana olevien ja pikkulasten hoito voidaan siis toteuttaa estolääkkeellä vielä ensioireiden ilmaantumisen jälkeenkin, Kinnunen sanoo.

Influenssarokotteen ottamisen kanssa Kinnunen tosin muistuttaa, että rokotteen antama suoja syntyy vähitellen, noin kahdessa viikossa.

– Jos rokotettava on saanut influenssatartunnan, rokote ei estä influenssaa, mutta siitä ei ole haittaa, jos itämisaikana rokottaa, Kinnunen sanoo.

Pietikäisen mukaan nyt hankittu rokote on hyödyksi tulevan varalle ja siksi, että influenssaa on liikkeellä montaa sorttia.

– A-influenssaa on liikkeellä ainakin kahta kantaa. Huonolla tuurilla tänä talvena voi sairastua useamman kerran. Nyt hankittu rokote suojaa myös B-influenssaa vastaan, joka tulee keväällä, Pietikäinen tähdentää.

Lähes miljoona rokotetta

Kaikki perheessä eivät välttämättä sairastu influenssaan, vaikka yksi olisikin sairastunut. Influenssaa voidaan ehkäistä välttämällä tartuntojen leviämistä pisaroiden tai kosketustartuntojen kautta.

Silti THL:nkin suosituksen mukaan influenssarokotteen hankkiminen kannattaa aina.

Influenssarokotteita on hankittu tänä talvena enemmän kuin koskaan, lähes miljoona kappaletta. THL:n tilaston mukaan rokoteannoksia on annettu 963 744. Todellinen määrä voi olla tätä suurempi, sillä tieto yksityissektorilta ei välttämättä siirry rokotusrekisteriin ja kuntasektorilta tieto voi siirtyä myöhässä.

Kansallisen rokotusohjelman influenssarokotteita annetaan ainoastaan THL:n määrittelemille kohderyhmille (siirryt toiseen palveluun). Influenssarokotteita oli vuodenvaihteessa varastossa vielä vajaa 60 000 annosta.