Hyppää sisältöön

Saamelaissopimus saa moitteita Lapin kansanedustajilta

Keskustalaisten mielestä sopimus ei saa tiukentaa määritelmää siitä, kuka on saamelainen.

Lapin keskustalaiset kansanedustajat eivät lämpene saamelaissopimukselle. Kuva: Yle

Kolme lappilaista kansanedustajaa moittii yhteispohjoismaista saamelaissopimusta. Mikko Kärnä (kesk.), Eeva-Maria Maijala (kesk.) ja Katri Kulmuni (kesk.) ovat sitä mieltä, että saamelaissopimus tiukentaisi määritelmää siitä, kuka Suomessa on saamelainen.

Kolmikko vastustaa nykyisen saamelaismääritelmän muuttamista.

– Yhteisen pohjoismaisen saamelaismääritelmän ei pidä tiukentaa kansallisia käytäntöjä, vaan yhdenmukaistaa niitä, Kulmuni sanoo.

– Suomen nykyinen saamelaismääritelmä on hyvä. Ainoastaan sen tulkinnassa on ollut ongelmia, Kärnä sanoo.

Kärnä kirjoittaa blogissaan (siirryt toiseen palveluun), että ei aio hyväksyä kansallisen saamelaismääritelmän muuttamista eikä hyväksy mitään sopimuksia, ennen kuin Suomi tunnustaa statuksettomien saamelaisten oikeusaseman.

"Ei saa hyväksyä missään tapauksessa"

Keskustalaisedustajien mielestä saamelaissopimus on täynnä ongelmia.

– Jos Suomessa halutaan kehittää saamen kieltä ja kulttuuria, niin sopimusta ei saa hyväksyä missään tapauksessa. Suomessa tulee saada ensin asiat sopuun omassa maassa, eikä hakea ratkaisua sillä että otetaan naapurin kaverit mukaan. Sopimuksen salainen valmistelu pienessä porukassa ei täytä minkään hyvän etiikan mukaista valmistelua ja tämä johtaisi hyväksyttäessään Suomessa todella vaikeaan tilanteeseen, Maijala arvostelee.

– Sopimus on julistuksen omainen. Siitä ei pitäisi seurata lainsäädännön muutostarpeita kotimaiseen lainsäädäntöön, Kulmuni toteaa.

Myös kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) arvostelee myös sopimuksen valmistelemista salassa. Muuten Ojala-Niemelä ei ota kantaa asiaan. Myöskään Markus Mustajärvi (vas.) ei kommentoi sopimusta. Markus Lohi (kesk.) ja Hanna Mäntylä (ps.) eivät vastanneet kyselyyn.

Tiedot käyvät ilmi Yle Rovaniemen kyselystä Lapin kansanedustajille.

Oikeusministeriön mukaan pohjoismaisen saamelaissopimuksen pohjana on Norjan saamelaismääritelmä. Suomen, Ruotsin ja Norjan neuvottelema sopimus vaatii vielä kaikkien maiden parlamenttien ja saamelaiskäräjien hyväksynnän.