Valelääkäri Esa Laiho saapui hovioikeuteen vapaalta jalalta

Syyttäjä vaatii Laiholle pitkää tuomiota muun muassa kahdesta taposta ja kahdesta törkeästä pahoinpitelystä.

Valelääkäri
Helsingin hovioikeus alkoi käsitellä lääkärinä esiintyneen Esa Laihon (kuvassa) tapausta 3. tammikuuta 2016.
Lääkärinä esiintynyt Esa Laiho Helsingin hovioikeudessa 3. tammikuuta 2017.Jussi Nukari / Lehtikuva

Valelääkäri Esa Laiho saapui aamulla Helsingin hovioikeuteen vapaalta jalalta vastaamaan mittavaan syytekimppuun. Hän on ollut vapaana mutta matkustuskiellossa. Laiho ei halunnut edelleenkään kommentoida rikossyytteitä julkisesti.

– Ehkä myöhemmin, hän totesi vastassa olleille, tällä kertaa harvalukuisille toimittajille.

Laihon syytteitä käsitellään hovioikeudessa helmikuun alkuun saakka ja käsittely on jaettu kahteen osaan. Ensin käsitellään petos- ja väärennyssyytteet ja niiden jälkeen henkirikossyytteet.

Laihon puolustus lähtee myös hovioikeudessa siitä, että Laiho oli pätevä toimimaan lääkärin ammatissa, vaikka hänellä ei ollut muodollista pätevyyttä ammattiin.

– Laiholla on lääkärin työn edellyttämä teoreettinen ja kliininen osaaminen. Hänellä oli kymmenen vuoden aikana kahdeksan työnantajaa, eikä kukaan ole valittanut hänen työstään, Laihon avustaja, oikeustieteen tohtori Kari Uoti painotti oikeudessa.

Käräjillä 4,5 vuotta vankeutta

Viime kesänä Helsingin käräjäoikeus hylkäsi Laihon syytteet kahdesta taposta ja kahdesta törkeästä pahoinpitelystä. Oikeus katsoi jääneen näyttämättä, että Laihon menettelystä olisi seurannut kuolema, vakava sairaus tai hengenvaarallinen tila.

Laiho tuomittiin kahdesta pahoinpitelystä ja muun muassa törkeästä väärennyksestä, kahdeksasta törkeästä petoksesta ja luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta.

Laiholle lankesi neljä ja puoli vuotta ehdotonta vankeutta ja noin miljoonan euron korvaukset maksettavaksi.

Syyttäjä: Tuomio liian lyhyt

Kihlakunnansyyttäjä Anja-Riitta Rinkisen mukaan tuomio käräjäoikeudessa oli aivan liian lyhyt. Syyttäjä vaatii Laiholle hovioikeudessa pitkää tuomiota muun muassa kahdesta taposta ja kahdesta törkeästä pahoinpitelystä. Syyttäjä ei valittanut kahdesta käräjäoikeudessa kaatuneesta törkeästä pahoinpitelysyytteestä.

Rinkinen ei vielä kertonut tarkasti, kuinka pitkää tuomiota Laiholle vaaditaan. Käräjäoikeudessa vaadittiin lähes 15 vuotta vankeutta.

Laiho on koko ajan kiistänyt syytteet. Hän kuitenkin myöntää myös hovioikeudessa hankkineensa väärennetyn tutkintotodistuksen Pietarista. Laiho ehti toimia lääkärinä kymmenen vuoden ajan, kunnes hän paljastui marraskuussa 2011. Laiho työskenteli lääkärinä Helsingissä, Lahdessa, Vihdissä ja Kouvolassa.

Sekä Laiho että syyttäjä valittivat käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen.