Jäätymisherkät putket tulevat kalliiksi – suojaaminen maksaa jopa 20€/vrk, mutta kannattaa silti

Lumenpuute pahentaa ongelmia jäätymisherkkien putkien kanssa.

Koti ja asuminen
Putkimies sulattaa omakotiasukkaan jäätyneen tulovesiputken höyryllä.
YLE

Pakkanen jäädyttää veden siellä, minne pääsee hiipimään - siis myös huonosti eristetyissä vesiputkissa. Kovien pakkasten koittaessa putkimiehet tietävät jo odottaa puhelimiensa pirisevän, kun ihmiset kaipaavat putkillensa sulattajaa.

– Ihmiset eivät osaa tehdä suojaustoimenpiteitä. Kiireitä on taas odotettavissa, ennakoi LVI-urakoitsija Jyri Piironen Mikkelistä.

Tilanne on erityisen kehno nyt, kun maassa ei ole lunta. Talon sokkelin viereen kasattu lumi eristäisi putkia. Nyt lumen voi korvata rakennusvilla- tai turvepaaleilla, jos putket ovat erityisen herkät. Muitakin toimia voi tehdä.

– Jos tuulikaapissa on vesikiertoisia pattereita, niin niiden täytyy olla toiminnassa. Ovenpielissä kulkevat putket kannattaa suojata jäätymiseltä jollakin lisälämmittimellä, kuten lämpöpuhaltimella, Piironen sanoo.

Tehokkain on vanha konsti laittaa vesi valumaan niistä hanoista, jotka tavallisimmin jäätyvät.

– Vähän hiusta paksumpi virtaus riittää. Ei tarvita mitään älytöntä suihkua ja lämmintä vettä on turha hukata virtauksen aikaansaamiseksi, sillä virtaava vesi ei jäädy, Piironen kertoo.

Piironen kehottaa kiinnittämään huomiota myös siihen, että vaikka vesi valuisi, niin jos viemäri kulkee kylmässä tilassa, sinne valuva pieni vesinoro voi jäädyttää viemärin. Se taas aiheuttaa ennen pitkää tulvan.

Suojaaminen maksaa, mutta vahinko enemmän

Jäätymisherkät putket tietävät omistajalleen aina eurojen menoa. Vuodesta toiseen pakkasten seurauksena jäätyvät putket tulevat kalliiksi. Esimerkkilaskelman mukaan suojaustoimenpiteet voivat maksaa noin 20 euroa vuorokaudessa jos turvautuu niin valuvaan veteen kuin lämpöpuhaltimeen. Lumen korvaaminen eristevillalla lisää kustannuksia entisestään.

Veden valuttaminen maksaa, jollei vesi tule omasta kaivosta. Energianeuvoja Laura Vuorisen laskelman mukaan pienellä vesinorolla valuva hana kuluttaa vettä 60-120 litraa tunnissa. Suomalaisten tyypillinen vedenkulutus on 90-270 litraa vuorokaudessa per asukas. Jos veden hinta on esimerkiksi 5 euroa kuutioita kohden, hintaa tulee 30-60 senttiä tunnissa. Vuorokaudessa vesi voi siis maksaa 18 euroa yhtä valuvaa hanaa kohden. Kolmena pakkaspäivänä paria hanaa valuttamalla saa aikaan jo yli sadan euron laskun.

Valuttaminen on silti viisas ennakointitoimi, sillä se tulee halvemmaksi kuin mahdolliset vahingot.

– Yksi putkien sulatus saattaa maksaa 500 euroa. Jos taas putket pääsevät halkeamaan ja tulee vesivahinko, niin se maksaa jo tuhansia euroja, Piironen sanoo.

Moni käyttää lämpöpuhallinta putkien sulana pitoon. Lämpöpuhallin vie sähköä riippuen sen tehosta vähintään muutamien eurojen verran vuorokaudessa. Esimerkiksi 1000 watin lämmittimen käyttäminen vuorokauden ympäri maksaa Vattenfallin esimerkkilaskelman (siirryt toiseen palveluun) mukaan 3,60 euroa päivässä.

Jos ryhtyy eristämään putkia rakennusvillalla tai turpeella sokkelin vierestä, maksaa sekin vähintään joitakin kymmeniä euroja. Jos yhdellä eristepaalilla on hintaa esimerkiksi 16,90 euroa ja paaleja tarvitaan vaikkapa kolme, tulee eristämiselle hintaa jo 50,70 euroa. Tosin samoja paaleja voi käyttää ainakin useita kuukausia.

Pysyvä remontti yhden vesivahingon hinnalla

Joka talvi jäätyvät putket kaipaavat pysyvämpää remonttia. Putket voi esimerkiksi siirtää kulkemaan rakenteista sisätiloihin. Myös tila, jossa putket kulkevat, voidaan eristää lämpimäksi. LVI-urakoitsija kannustaa remonttiin joka talvisen putkien sulatus revohkan sijaan.

– Putkien siirtäminen kulkemaan sisätiloihin maksaa keskiverto-omakotitalossa muutama tuhatta euroa. Yksi putkien jäätymistä seuraava vahinko maksaa ainakin saman verran tai jopa paljon enemmän.

LVI-urakoitsijoille putkien sulattaminen ei ole mieluista hommaa siitä päätellen, että esimerkiksi Mikkelissä harvalla on tänä päivänä sulattamiseen sopivat välineet.

– Mieluummin sitä makoilisi takkatulen äärellä. Mutta pakkohan ihmisiä on auttaa, jos hätä tulee, Piironen sanoo.

Vielä ehtii suojaustoimiin

Suojaustoimenpiteitä voi ennättää hyvin tekemään vieläkin, vaikka pakkanen on jo monin paikoin napakka. Putket eivät useinkaan jäädy vielä silloin, kun mittari putoaa vaan vasta sitten, kun lämpötila alkaa taas nousta. Syynä on, se että ilmanpaineen ja ilman kosteuden vaihtuessa kylmä ilma hiipii sisälle talojen rakenteisiin eli sinne missä putket ovat.

Piironen kehottaa olemaan yhteydessä putkimieheen heti kun huomaa putkien jäätyneen.

– Silloin voi välttyä esimerkiksi putkien halkeamiselta. Sulattaminen on myös helpompaa. Itsekin voi yrittää sulattaa putkia esimerkiksi lämpöpuhaltimella, mutta todella varoen, ettei sytytä tulipaloa.