Brittiarkisto avautui: Thatcherin eroa surtiin USA:n johdossa kuin omaisen kuolemaa

Juuri julkistetut asiakirjat kertovat myös, ettei Thatcher ollut iloinen Saksojen yhdistymisestä.

Britannian politiikka
Margaret Thatcherin kasvokuva.
Vuonna 2000 otetussa valokuvassa entinen pääministeri Margaret Thatcher kuuntelee puhujaa konservatiivipuolueen puoluekokouksessa. Thatcher kuoli vuonna 2013.Gerry Penny / EPA

Britannian kansallisarkisto (siirryt toiseen palveluun) on julkaissut ensi kertaa asiakirjoja pääministeri Margaret Thatcherin vallan viimeisistä ajoista ja ulkomaisten johtajien reaktioista hänen syrjäyttämiseensä. Asiakirjat ovat vuosilta 1989–1990; joukossa on myös Thatcherin hallituksen viimeisen kokouksen pöytäkirja.

Thatcher oli johtanut puoluettaan ja maata yli vuosikymmenen ajan, kun konservatiivipuolueen muodostama hallitus vuonna 1990 työnsi hänet virastaan pitkään jatkuneen kitkan päätteeksi.

Kotimaassa syrjäyttämiseen oli jo varauduttu, ja monille briteille se oli jopa juhlan aihe, mutta nyt avautuneet arkistot kertovat niin Yhdysvaltain kuin Neuvostoliiton reagoineen aivan toisin.

"Mitä ihmettä on tekeillä?"

Kukaan Britannian ulkopuolella ei voinut ymmärtää, miten puoluetoverit olivat voineet tehdä Thatcherille niin, kertoo hänen yksityissihteerinsä Charles Powell aikalaismuistiossa, jota The Guardian (siirryt toiseen palveluun) -lehti siteeraa.

Powellin mukaan Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Henry Kissinger, jolla oli yhä keskeinen asema maassaan, ei ollut käänteeseen ainoastaan tyytymätön, vaan se suorastaan järkytti häntä. Kissinger oli soittanut Powellille "hyvin tunteellisen puhelun". Hän sanoi, että tieto oli iskenyt pahemmin kuin kuolinuutinen omassa perheessä, Powell kirjoitti.

Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatšov puolestaan sanoi ottaneensa tiedon vastaan erittäin huolestuneena ja lähettävänsä ulkoministeri Eduard Ševardnadzen Britanniaan kysymään, "mitä ihmettä oli tekeillä ja miten se oli mahdollista".

"Siinä oli tiettyä ironiaa. Viisi vuotta aiemmin Neuvostoliitossa oli puolueessa vallankaappaus ja Britanniassa vaalit. Nyt asiat näyttivät kääntyneen päinvastoin", Powell kirjoitti.

Rave-juhlien meteli ärsytti Thatcheria

Kansallisarkiston vastajulkaistuissa dokumenteissa on tietoa myös siitä, miten epäluuloisesti Thatcher suhtautui Saksojen yhdistymiseen ja miten hän piti Neuvostoliittoa liittolaisena Saksan vahvistuvan vallan tasapainottamisessa.

Tallella on myös Thatcherin virallinen reaktio: kopio onnittelukirjeestä tuolloiselle liittokanslerille Helmut Kohlille.

Asiakirjoihin on tallentunut myös muun muassa tieto siitä, että viranomaiset olivat valmiita ampumaan ydinaseita vastustaneita aktivisteja, jos he tunkeutuisivat Faslanen tukikohdan ydinsukellusveneeseen. Kolmelta ihmiseltä se oli jo onnistunut, ja Thatcher moitti kipakasti turvatoimien heikkoutta.

Sekin dokumenteista selviää, miten ärsyyntynyt Thatcher oli 1980-luvun rave-juhlien metelistä – ei niinkään juhlintaa leimanneesta huumeiden käytöstä. Hän halusi puuttua läpi yön kestäneisiin riehoihin sakoilla ja omaisuuden takavarikoinnilla.

Asiakirjojen sisältöä purkavat eri kulmilta The Guardianin lisäksi monet muutkin tiedotusvälineet, muun muassa yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) ja lehdet Quartz, (siirryt toiseen palveluun) The Telegraph (siirryt toiseen palveluun) ja The Sun (siirryt toiseen palveluun).

_Korjattu 3.1. klo 13.40: Henry Kissinger ei ollut ulkoministerin virassa Thatcherin erotessa. _