Orimattilan Palojoesta hälyttävä öljynäyte: "Ensin ajattelimme tätä vanhaksi synniksi"

Palojoki on pitkään kärsinyt monista jätevesipäästöistä. Silti ympäristöviranomaiset säikähtivät uusia näytteitä.

Orimattila
Vesipyörre joen rannassa.
ArkistokuvaPetri Lassheikki / Yle

Orimattilan Palojoen pohjasedimentistä on löytynyt öljyä. Orimattilan kaupungin ja Hämeen ELY-keskuksen tutkimuksissa Palojoen suulta on mitattu poikkeuksellisen korkea öljyhiilivetypitoisuus.

Näyte otettiin Palojoesta juuri ennen kuin se yhtyy Porvoonjokeen. Laboratoriotutkimuksissa näytteestä ilmeni sekä raskaita öljyhiilivetyjä että keskitisleitä, joita käytetään esimerkiksi omakotitalon lämmityksessä, kertoo Orimattilan ympäristönsuojelusihteeri Kirsi Liukkonen-Hämäläinen.

Palojoki virtaa Lahden Nastolasta Orimattilan keskustan läpi Porvoonjokeen. Se on kärsinyt pitkään jätevesipäästöistä.

– Ensin ajattelimme tätä vanhaksi synniksi, mutta tämä vaikuttaakin tuoreemmalta tapaukselta, sanoo Liukkonen-Hämäläinen.

Öljyn komponenttien hajoaminen vedessä on hidasta, lisäksi riski öljyn liikkeellelähtöön on olemassa. Ympäristönsuojelusihteerin mukaan kaupunki ja ELY-keskus yrittävät nyt selvittää kiireisesti öljyn määrää ja öljyyntyneen alueen laajuutta.

– Emme halua tehdä kärpäsestä härkästä, vaan selvitämme, ovatko runsaat pitoisuudet vain tässä yhdessä kohtaa.

Liukkonen-Hämäläinen ei halua arvella, mistä öljy on peräisin. Hän haluaa kuitenkin selvittää viimeisen vuoden aikana Palojoen alueella sattuneet öljyvahingot.

Tarkemmat tutkimustulosten tulkinnat valmistuvat tammikuun aikana.