Kerrostalon tuhopoltto ajoi asukkaat vuodeksi pois kotoa – "Vintissä paloi kaikki: matot, kengät, ristiäismekot"

Tarja Sirola majoittui kuukauden tuttaviensa nurkissa ennen kuin löysi itselleen asunnon palaneen tilalle. Sirola asuu evakossa vuoden, kun talon kaikki huoneistot remontoidaan.

tulipalot
Yle Uutiset Häme: Tarja Sirola joutui evakkoon kodistaan
Yle Uutiset Häme: Tarja Sirola joutui evakkoon kodistaan

Tarja Sirola lähti marraskuisena yönä asunnostaan yöpaita päällään. Riihimäellä kerrostalon vintiltä syttynyt tulipalo ajoi ihmiset ulos asunnoistaan keskellä yötä marraskuun alussa. Palosta on vangittu 40-vuotias mies epäiltynä muun muassa törkeästä tuhotyöstä.

– Vintissä paloi kaikki. Matot, takit, kengät, tyttöjen ristiäismekot. En edes muista kaikkea, mitä siellä oli. Asunnossa meni mattoja, joitakin kirjoja, ja pesulan ja putsauksen kauttahan kaikki meni, ennen kuin siirrettiin uuteen asuntoon, Sirola sanoo.

Kaksi kuukautta myöhemmin Sirola asuu vuokra-asunnossa Riihimäellä, muutaman kilometrin päässä omasta asunnostaan, joka kärsi vahinkoja tuhotyön takia.

Sirola asui ensin kuukauden tuttaviensa luona, ennen kuin oma asunto löytyi.

– Mulla oli semmoinen paikka, jossa olin, ja jos en viihtynyt siellä, niin oli paikkoja, mihin pystyi mennä tuulettamaan päätä. Asiat ovat hoituneet, ystävät ja sukulaiset auttoivat.

Oman asunnon jättäminen on kuitenkin ollut henkisesti rankkaa.

– Kyllähän se on aika kuluttavaa. Kävin töissä ja yritin hoitaa asioita. Jälkeenpäin kun ajattelee, niin huonomminkin olisi voinut olla.

Tulipaloyön tapahtumat ovat silti Sirolan mielessä edelleen päivittäin.

– Kyllä se on joka päivä mielessä, mutta aina vaan vähemmän ja vähemmän. Sitä aina joskus vaipuu ajattelemaan, että mitä olisi voinut käydä. Onneksi ei ihmishenkiä mennyt. Toivottavasti kaikki ovat saaneet asunnon ja asiat kuntoon. En ole näiden asioiden kanssa yksin.

Sirola selvisi vähin vahingoin

Seitsemänkerroksisen kerrostalon kaikki reilut 50 huoneistoa joudutaan uusimaan. Talon noin sata asukasta ovat evakossa näillä näkymin ainakin vuoden päivät.

Eniten ovat kärsineet ylimmät kerrokset. Neljännessä kerroksessa asuva Sirola näyttää puhelimestaan kuvia tapeteistaan, jotka valuivat vettä.

– Kaikki kastui ja joillakin tuli isoja savuvahinkoja. Kaikki ei lähtenyt pesuissa ja putsauksissa käyttökuntoiseksi. Kellä vakuutus on, niin se korvaa tämän, ja kellä ei, niin... se on huono juttu.

– Siinä oli mukavat naapurit, niin sanottuja alkuasukkaita, jotka ovat asuneet siinä ikänsä. Vanhempia ihmisiä, joiden kanssa aina rupatteli siinä pihalla ja rapussa. Sitä tuttua ja turvallista tietenkin kaipaa eniten.