Nuorten hätähuudot lisääntyvät – aikuisia tarvitaan lisää MLL:n puhelinpalveluun

Samalla hädän syyt ovat yhä vakavampia, Mannerheimin Lastensuojeluliitosta todetaan. Uusia kursseja vapaaehtoisille auttajille järjestetään kuun vaihteessa.

vapaaehtoistyö
Kuvituskuvan nuori ei liity aiheeseen.
MLL:n puhelinpalveluun tulevien yhteydenottojen syyt ovat vuosi vuodelta vakavampia.Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry

Lasten ja nuorten puhelimeen, nettikirjepalveluun ja chattiin otetaan yhteyttä jo yli 36 000 kertaa vuodessa.

Suunnittelija Heidi Holappa kertoo, että keskimäärin vain joka kymmenenteen soittoyritykseen ehditään vastata. Yhteydenottojen syyt ovat vuosi vuodelta vakavampia.

– Yleisimmät aiheet liittyvät esimerkiksi masentuneeseen mielialaan tai ahdistuneisuuteen, itsemurha- tai kuolema-ajatuksiin, tai viiltelyyn. Näiden osuus tällä vuosikymmenellä on lisääntynyt erityisesti anonyymeissä nettikanavissa.

– Toki siellä kuuluu myös paljon muuta. Esimerkiksi ihmissuhteet, kaverisuhteet, seurustelu tai tapailu, tai keskusteluvaikeudet vanhempien kanssa, Heidi Holappa kuvailee.

MLL:n lasten ja nuorten palvelut ovat ehdottoman luottamuksellisia. Yhteydenotoista tilastoidaan vain niiden lukumäärä ja syyt.

Satoja aikuisia vapaaehtoisia tarvittaisiin lisää

Vapaaehtoisista auttajista on jatkuvasti pulaa. Aktiivisesti toimintaan osallistuu Oulun, Jyväskylän ja Helsingin päivystyspisteissa tällä hetkellä noin kolmesataa vapaaehtoista. Tarve olisi moninkertainen, sillä jokaiseen soittoon haluttaisiin vastata, Heidi Holappa sanoo.

Jos puhelin on ruuhkainen, kannattaa käyttää anonyymia netti- ja chattipalvelua

Heidi Holappa

– Jos puhelin on ruuhkainen, kannattaa käyttää anonyymia netti- ja chattipalvelua, Holappa neuvoo.

Yhteydenottoihin vastaa ja tauottamisesta päättää kukin auttaja oman jaksamisensa mukaan. Kolmetuntisiin päivystysvuoroihin liittyy aina auttajien tunnelmien purku, joten aikuiset voivat lähteä vuorostaan kotiin keventynein mielin, Holappa vakuuttaa.

– Päivystäjät antavat hurjan positiivista palautetta toiminnasta. He kokevat lasten ja nuorten auttamisen antoisaksi vapaaehtoistyöksi.

Uudet peruskurssit alkavat loppukuusta

Lisää vapaaehtoisia kurssitetaan seuraavan kerran tammi - helmikuun vaihteessa Oulussa, Jyväskylässä ja Helsingissä. Auttajilta vaaditaan vähintään 25 vuoden ikää ja hyviä vuorovaikutustaitoja.

Toivomme, että vapaaehtoiset, jotka hakeutuvat toimintaan, ovat kiinnostuneita lasten ja nuorten maailmasta

Heidi Holappa

– Toivomme, että vapaaehtoiset, jotka hakeutuvat toimintaan, ovat kiinnostuneita lasten ja nuorten maailmasta ja haluavat kuunnella, antaa aikaansa. Ja että on hyvät kyvyt toimia ryhmässä.

Aikuiset vastaavat lasten ja nuorten yhteydenottoihin ainoastaan MLL:n hankkimissa päivystystiloissa. Heidi Holapan mukaan koskaan ei päivystetä yksin, vaan päivystystiloissa on vapaaehtoisten tukena aina myös MLL:n työntekijä.