Hyppää sisältöön

Suomalaiset valopisteinä: kukin meistä vilkkuu teoksessa, joka elää ja muuttuu ennalta arvaamattomasti

Valopisteiden muodostama ”kansakunta” kuihtuu tai kasvaa eikä skottitaiteilija vielä itsekään tiedä, miten taideteoksen suomalaisille käy.

Charles Sandisonin teos The Nature of Light
Katso videolta, miltä Charles Sandisonin valoteos näyttää.

Valotaiteilija Charles Sandisonin uusi teos Now/Here vie meidät pimeään huoneeseen, joka on täynnä elämää. Huone on Galleria Himmelblaun näyttelytila ja entinen Finlaysonin teollisuushalli Tampereella. Siellä skottitaiteilija uurasti viikkoja kuin luolassa pelkät valopilkut seuranaan. Nyt hän seuraa valopilkkukansalaisten elämää kiinnostuneena.

– Ei niitä ehdi laskea, ne ovat liian nopeita, hän nauraa.

Yhteen kytketyt tietokoneet ohjaavat liikkuvia valopilkkuja, joita on yhtä paljon kuin suomalaisia. Kokonaisuus elää kuin väestö, joka kasvaa tai kuihtuu ja jonka kohtaloa ei voi ennalta arvata. Koneet yhdistelevät Tilastokeskuksen väestöennustetietoja.

Teoksen alussa pisteitä oli 5 488 543 eli Suomen arvioitu väkiluku heinäkuussa 2016.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Valopilkut näyttävät elämämme pikakelauksena: jokaisen valopisteen arvioitu elinikä on 130 sekuntia eli kuin ihmisen elinkaari nopeutettuna. Teos saa kehittyä lähes neljä miljardia vuotta.

– Juuri nytkin pilkut liikkuvat ja törmäilevät toisiinsa tehden pilkkuvauvoja, kuvaa Sandison teoksensa olemusta.

Valopilkkukansan elämä laboratoriossa

Teokseen tutustumisessa säväyttää ensivaikutelma. Kun astuu pimeään tilaan, eivät silmät ole vielä tottuneet hämärään, joten valopilkkujen levoton kaaos suorastaan kaatuu iholle.

– En itsekään tiedä, mitä teoksessa tulee tapahtumaan. Tämä on kuin laboratorio. Voi olla, että väkiluku kasvaa tai se romahtaa näkymättömän ravinnon puutteessa.

Tämä tarina on kuin minkä tahansa populaation tarina historiassa, Sandison kuvailee teostaan.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Myös tila, johon teos on rakennettu, on merkityksellinen. 

– Minulla on tähän tilaan hyvin henkilökohtainen suhde. Olen itse opiskellut täällä ja läheisiäni on ollut täällä tehdastöissä, Sandison paljastaa. Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen opetusta annettiin Finlaysonin vanhoissa tehdastiloissa vuoteen 2014 saakka.

Skottilainen valotaiteilija Charles Sandison on viehättynyt Suomen pimeästä talvesta.

– Silloin on helpompaa tehdä töitä valon kanssa.

Kuva: Antti Eintola / Yle