Vaikeuksia ymmärtää uuden varusmiehen puheita? Tätä tarkoittavat smurffipuku, häröpallo ja kurkkusalaatti

Varusmiespalveluksensa aloittavat oppivat nopeasti myös inttislangin. Slangi yhdistää ja auttaa selviytymään palvelusajasta.

ilmiöt
Varusmiehiä pihalla.
Häröpallo, eli epämääräinen röykkilö varusmiehiä.Jyrki Lyytikkä / Yle

Maanantaina varusmiespalvelukseen astui jälleen uusi erä asevelvollisia, jotka aloittivat varusmieskoulutuksensa. Varusmiespalvelus on alokkaille myös kielikylpy, jossa opitaan varuskunnissa käytettyä inttislangia.

Myös varusmiehen läheiset joutuvat opettelemaan uusia termejä, ja kuuntelemaan joskus puuduttavan paljon inttitarinoita.

– Se voi olla läheisille aika haastavaa mutta kannattaa olla kuulolla ja yrittää ymmärtää sitä maailmaa ja sanastoa, koska armeija on nuorelle usein kultuurishokki, kehottaa Varusmiesliiton puheenjohtaja Juuso Kurttila Yle Radio Suomen Ajantasan haastattelussa.

– Varusmiehiä muistuttaisin kuitenkin sitä että myös isillä on inttijuttukiintiö, vaikka sitä ei uskoisikaan.

Smurffipuku pysyy

Inttislangi yhdistää armeijan eri vuosikymmeninä käyneitä, sillä sanonnat ja sanat kestävät usein sukupolvelta toiselle. Smurffipuku todennäköisesti pysyy smurffipukuna, vaikka armeijan sininen urheiluasu jossain vaiheessa uudistetaan, sanoo Kurttila.

Lähes jokaiselle armeijan varusteelle, tehtävälle ja asialle on keksitty oma slangisanansa. Oleellisimmat opitaan yleensä jo heti varusmiespalveluksen alussa.

– Monet aloittavat palveluksensa olemalla niin sanotusti gineksessä, mikä aiheuttaa gonahdusta. Eli eivät pääsekään ensimmäisenä viikonloppuna kotiin, mikä turhauttaa, suomentaa Kurttila.

Armeijaslangin keskeisiin sanoihin kuuluu juuri gonahdus, joka tarkoittaa kiinnostuksen lopahtamista tai motivaatio puutetta sen takia että on turhautunut. Gonahtaneita ovat varsinkin jo vähän vanhemmat varusmiehet, sanoo Kurttila.

Slangi auttaa sopeutumaan ja muistamaan

Armeijaslangi myös auttaa varusmiehiä oppimaan nopeammin armeijan tavoille.

– Alokasaikana meille esiteltiin varusteet myös niiden slangisanoilla, ja sillä tavalla ne oppi nopeammin. Esimerkiksi kypärän alle laitettava kypärämyssy muistuttaa pienten lasten myssyä, joten sen nimi on Ville 5 v.

– Sirpaleliiviäkin on helpompi etsiä kysymällä missä on mun Sirpa, kuin missä mun sirpaleliivi on.

Usein armeijassa kuultava termi on myös häröpallo, joka kuvaa esimerkiksi sulkeisharjoituksissa vinoksi muodostunutta kolmiriviä, tai epämääräistä kasaa alokkaita.

– Se on miellyttävä sana ja yksi minun suosikeistani. Häröpalloksi voi sulkeisten johtaja haukkua esimerkiksi alokkaita, jotka eivät hänen mielestään ole tarpeeksi hyvin järjestäytyneitä, selventää Kurttila.