Nuorten huumeringistä pitkät vankeustuomiot – päätekijä alaikäinen

Huumausaineita tilattiin ulkomailta ja myytiin eteenpäin Tor-verkossa. Oikeudessa syytettynä oli viisi henkilöä, joista kolme tuomittiin.

huumausainerikokset
Tullimies raja-asemalla
Tullin huumetakavarikko Helsinki-Vantaan lentokentällä johti nuorten jäljille syyskuussa 2016. Niko Mannonen / Yle

Vantaan käräjäoikeus on antanut tuomion nuorten huumausainerinkiä koskevassa tapauksessa. Ratkaisu annettiin 30. joulukuuta.

Poikkeuksellisessa tapauksessa epäiltyjen ja kuulusteltavien joukossa oli useita 15-20-vuotiaita nuoria. Käräjäoikeuden mukaan päätekijä on syyllistynyt useisiin huumeiden maahantuonnin organisointiin liittyviin rikoksiin. Yle kertoi tapauksen esitutkinnasta joulukuussa.

Päätekijä tilasi huumeita ulkomailta ja myi niitä eteenpäin salatussa Tor-verkossa toimivalla Silkkitiellä. Alaikäisenä rikoksensa tehnyt mies tuomittiin seitsemän vuoden ja kuuden kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Lisäksi hänet tuomittiin menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 31 508 euroa.

Käräjäoikeuden mukaan päätekijä toi maahan merkittävän määrän amfetamiinia, MDMA:ta ja alpratsolaamitabletteja.

Päätekijän isän syyte hylättiin

Oikeudessa oli lisäksi syytettynä neljä henkilöä. Heistä kahden syytteet hylättiin. Yksi hylätyistä syytteistä koski päätekijän isää, jonka autotallissa päätekijä käsitteli ja säilytti huumausaineita. Käräjäoikeuden mukaan ei voitu osoittaa, että isä olisi ollut aktiivisesti mukana poikansa toiminnassa.

Yksi syytetyistä nuorista miehistä tuomittiin törkeistä huumausainerikoksista kolmen vuoden vankeuteen ja 800 euron korvauksiin. Toinen mies tuomittiin avunannosta törkeään huumausainerikokseen ja huumausaineen käyttörikoksesta kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Valitusaika umpeutuu ensi viikolla.