Video: Börje-alpakka kävelee vaikka sisälle huoneeseen tuomaan hyvää mieltä

Eläinten käyttö terapiaeläiminä on lisääntynyt, ja esimerkiksi alpakoita näkee nykyään vaikkapa vanhusten palvelutaloissa. Itsenäinen mutta utelias alpakka hakeutuu ihmisen kanssa kontaktiin rauhallisesti eikä kerää huomiota.

Alpakka
Yle Uutiset Häme: Börje on terapia-alpakka
Yle Uutiset Häme: Börje on terapia-alpakka

Ypäjäläisellä alpakkatallilla on kymmenkunta pitkäkaulaista, suurisilmäistä ja uteliasta alpakkaa. Jokainen näyttää siltä kuin ne hymyilisivät, ylväästi ja viisaasti. Yksi niistä on nimeltään Börje, pitkänlinjan ammattilainen terapiaeläimenä.

Kun tallille menee, juuri Börje ilmiselvästi tietää, että jotain poikkeuksellista on tapahtumassa. Se näyttää odottavan, että se pakattaisiin autoon ja vietäisiin keikalle. Börje vaikuttaa hienotunteiselta ja kohteliaalta. Rauhalliselta herrasmieheltä, jollainen se kenties onkin.

Sirpa Ryyppö ypäjäläiseltä alpakkatallilta haluaa tehdä ihmisille hyvää, ja on valmis tekemään alpakoidensa kanssa eläinperusteista terapiatoimintaa siellä, missä tarvitaan.

alpakkalauma tallissa
Eeva Hannula / Yle

– Alpakka on erinomainen eläin eläinavusteisessa toiminnassa. Monilla ihmisillä saattaa olla pelkoja eläimiä kohtaan. Alpakka tulee ihmistä lähelle, mutta ei tule iholle. Se ei ole sille luontaista, kertoo Ryyppö.

Alpakka ei kohella liki. Se on eläin, joka ei halua luontaisesti rapsutteluja. Se hakeutuu kontaktiin rauhallisesti, on utelias. Kenties itsenäinenkin.

– Alpakat esimerkiksi eivät nuole vasaansa. Eläimet eivät juuri nuku kylki kyljessä, lähekkäin toki, mutta eivät iho ihossa kiinni. Ne oppivat kyllä opetettaessa kosketukseen ja ne tietävät, että ihmisillä on tapana haluta silitellä ja rapsutella, mutta eivät välttämättä kauheasti pidä siitä itse.

Terapiatyössä Börje osaa asiansa. Sirpa Ryyppö on käynyt sen kanssa jo tähän mennessä kymmenissä vanhusten palvelutaloissa. Börje kulkee hissillä ja rappusissa, se menee Sirpa Ryypön perässä sinne minne pitää mennä, myös potilaiden yksityishuoneisiin. Itsetietoisena ja ylväänä – ja siis hymyilevänä. Sitä paitsi Börje on sisäsiisti.

Otsatukan alla valtavat ystävälliset silmät

Börjellä, kuten kaikilla alpakoilla on valtavat silmät. Börjellä on sympaattinen ulkonäkö ja sen olemus tuo hymyn ihmisen huulille.

Alpakka on saaliseläin eli pako on sen ensimmäinen reaktio, mikä on Ryypön mukaan hyvä asia eläinavusteisessa toiminnassa.

– On hyvä, että esimerkiksi vaikeavammaisen luona alpakka ei koskaan käyttäydy aggressiivisesti vaan väistää. Se on äärimmäisen herkkä kehon kielelle ehkä juuri siitä syystä, ettei sillä ole oikeastaan muuta puolustautumiskeinoa kuin pakeneminen. Alpakka on kauhean herkkä aistimaan ihmisen tunnetiloja ja kehonkieltä.

alpakka katselee tallin ikkunasta
Terapia-alpakka Börjen olemus on ylväs ja avoin.Eeva Hannula / Yle

– Me elämme hektisessä maailmassa ja unohdamme toisemme. Minä olen itse saanut eläimiltä hirveän paljon hyvää mieltä, hyvää oloa ja paljon ihania sosiaalisia suhteita. Haluan tuottaa niitä myös muille.

– Börjen kanssa olemme vierailleet esimerkiksi kehitysvammaisten luona. Tallilla meillä on käynyt mielenterveyskuntoutujaryhmiä. On mieletöntä nähdä, miten eri-ikäiset ihmiset saavat paljon eläimen läsnäolosta.

Börjessä on sekin mukava puoli, että se haistaa aina ystävällisesti kaikkien kainalot. Ja tuoksuu itse usein popcornille.

– Eläimet ovat mielettömiä tyyppejä! Niiden kanssa on vaan niin hyvä olla. Ne eivät naura epäonnistumisille, ne kohtaavat jokaisen ihmisen ihan siinä hetkessä ja juuri sellaisena kuin tämä on. Ei parempia kavereita voisi olla. Olen lapsille aina sanonut, että eläimen kanssa kannattaa oikeasti hengata. Eläimet eivät kiusaa, sanoo Sirpa Ryyppö, kymmenen alpakkaa vieressään.