Hyppää sisältöön

Ihmisen vatsasta löytyi yllätys: Vähäpätöisenä pidetty kudosrypäs onkin itsenäinen elin

Havainnosta toivotaan uusia hoitokeinoja vatsasairauksiin.

Limerickin yliopiston kirurgian professori J. Calvin Coffeyn vakuuttui johtamissaan tutkimuksissa, että suolilieve on itsenäinen elin. Tässä hän tarkastelee sen kolmiulotteista mallia. Kuva: Alan Place

Ihmisen ruoansulatuselimistöstä on löydetty elin, joka on yllätys, vaikka se on varsin hyvin näkyvillä ja jo Leonardo da Vinci kirjasi kudokset omiin tutkimuksiinsa. 

Kyseessä on vatsaontelon suolilieve, joka kiinnittää suolet ontelon seinään. Suolilievettä on luultu vatsakalvojen ja side- ja rasvakudoksen muodostamaksi ryppääksi, jolla ei ole omaa erityistä merkitystä.

The Lancet Gastroenterology & Hepatology -lehdessä (siirryt toiseen palveluun) julkaistu irlantilaistutkimus kuitenkin vahvistaa, että kyseessä on yhtenäinen elin.

Elimen toiminta vaatii lisätutkimuksia

Havainnon isä, Limerickin yliopistosairaalan professori J. Calvin Coffey (siirryt toiseen palveluun) sanoo, lääketieteeseen on nyt luvassa aivan uusi systemaattisen tutkimuksen ala, jolla on merkitystä koko ihmiskunnalle.

Vaikka elin nyt on tunnistettu, sen toiminnasta tiedetään vähän. Kun se selviää, luvassa voi olla uusia hoitotapoja ruoansulatusvaivoihin ja muihin vatsasairauksiin.

Coffeyn johtama tutkimus on läpäissyt tiedeyhteisön seulan ja päässyt jo muun muassa lääketieteen tunnetuimman oppikirjan Gray's Anatomyn uusimpaan painokseen.

.
.