Venäläinen insinööri tarjoutui vapaaehtoiseksi päänsiirtoleikkaukseen: "Minulla ei ole mitään menetettävää"

Kääntävätkö italialaislääkäri Sergio Canavero ja venäläinen Valeri Spiridonov uuden lehden lääketieteen historiassa? Tämän vuoden joulukuussa Canavero aikoo irrottaa Valerin pään ja liittää sen aivokuolleen ihmisen vartaloon.

tiede
Päänsiirtoleikkaus.
Monet lääketieteen ammattilaiset suhtautuvat italialaislääkäri Sergio Canaveron päänsiirto-operaatioon epäröiden.Topi Tirri / Yle

– Olen uusi tohtori Frankenstein. Science fiction ei ole enää scifiä, vaan siitä on tulossa nopeasti todellisuutta. Valeri on uskomaton ihminen, hän tulee jäämään historiaan, uhoaa italialainen neurokirurgi Sergio Canvero Yle Perjantaissa 13. tammikuuta esitettävässä minidokumentissa Päänsiirto.

Alansa huippuihin kuuluva lääkäri on suunnitellut maailman ensimmäistä päänsiirtoa (siirryt toiseen palveluun) ihmiselle vuodesta 2013. Valeri Spiridonov päätti tarjoutua vapaaehtoiseksi luettuaan netistä lääkärin suunnitelmista.

– Näin tuolloin kirjoituksen Canaveron uskomattomasta suunnitelmasta ja otin häneen välittömästi yhteyttä. Tarjouduin vapaaehtoiseksi päänsiirtoleikkaukseen ja yhteistyömme alkoi. Minulle lahjoitettiin mahdollisuus, jota en halua päästää käsistäni.

Valeri Spiridonov
Venäläinen Valeri Spiridonov saattaa olla maailman ensimmäinen ihminen, jolle tehdään päänsiirto.Juha Portaankorva / Yle

Valeri Spiridonov on 32-vuotias venäläinen insinööri, jolla on suuria suunnitelmia – mikäli leikkaus onnistuu.

– Minulla ei ole menetettävää. Haluan jatkaa useita eri projektejani, joita yhdistää Desire for Life –ryhmä. Niiden joukossa on robottitekniikkahankkeita ihmisen kuntoutuksessa ja pyörätuolin ohjaamista äänen avulla.

Uusi itsenäisempi elämä

Perjantain toimittaja Juha Portaankorva ja kuvaaja Ivar Heinmaa tapasivat Valeri ”Val” Spiridonovin hänen kotikaupungissaan Vladimirissa. Valeri istuu pyörätuolissa, vetää pitkän henkosen sikaristaan ja aloittaa tarinan sairaudestaan.

Ylen kuvausryhmä ja Val.
Perjantain toimittaja Juha Portaankorva ja kuvaaja Ivar Heinmaa tapasivat Valin hänen kotikaupungissaan Vladimirissa.Yle

– Sairastan harvinaista Werdnig-Hoffmanin tautia eli selkäydinperäistä lihassurkastumatautia. Ensimmäiset oireet ilmenivät, kun olin vuoden vanha. Tauti on parantumaton ja siihen kuollaan nuorena noin 15-20 –vuotiaana. Olen siis reilusti yliajalla.

Mies kuvailee itseään realistiksi, joka haluaa elää mahdollisimman tehokkaasti. Valerin tahtia hidastaa se, että joka päivä jonkun täytyy auttaa häntä pukemisessa, pyörätuoliin pääsemisessä, syömisessä ja liikkumisessa.

– Jos päänsiirtoleikkaus onnistuu, pääsen tästä kaikesta epämukavuudesta eroon, voin elää itsenäisemmin. Leikkaus on minulle myös siksi tärkeä, että rakastan tiedettä ja voin osallistua globaalisesti tärkeään hankkeeseen.

– En pelkää kuolemaa. Mielestäni on kummallista pelätä sellaista, jota ei voi välttää, sanoo Val ja sammuttaa sikarinsa.

Uhkarohkea päänsiirto

Viime vuosina leikkausmenetelmät ovat parantuneet huimasti. Sergio Canavero uskoo, että päänsiirto ja selkärangan yhdistäminen ovat nyt mahdollisia.

Canavero kertoi syyskuussa 2016 tehneensä onnistuneen päänsiirron koiralle (siirryt toiseen palveluun). Kokeessa koiran selkäydin katkaistiin ja yhdistettiin uudelleen. Päänsiirtoja on aiemmin tehty myös hiirille ja apinoille. Siirtoleikkauksia ja niiden tuloksia on kuitenkin kritisoitu voimakkaasti (siirryt toiseen palveluun).

– Kehon luovuttaja voi olla esimerkiksi auto-onnettomuuden uhri, joka on saanut tuhoisan aivovaurion, aivoinfarktin saanut tai sitten kuolemaantuomittu. Minulla ei tietenkään ole mahdollisuutta valita uutta kehoani, koska kysymys on yhteensopivuudesta.

Päänsiirtoleikkaus.
Val tiedotustilaisuudessa Moskovassa.Maxim Shipenkov / EPA

Päänsiirto ei ole mikään läpihuutojuttu. Operaatio vaatii muun muassa siirrettävän pään ja kohdekehon jäähdyttämistä ja selkäytimen katkaisemista nanometrisuuruusluokan paksuisella terällä (siirryt toiseen palveluun). Leikkaus kestää 36 tuntia ja siihen osallistuu kirurgin johdolla 150 hengen joukkue.

– Sen jälkeen olen kuukauden koomassa, jotta kudokset kasvavat yhteen. Tämän jälkeen minulla on vuoden kuntoutus, Valeri kertoo.

– Haaveilen mustasta moottoripyörästä, jolla ajan pitkin auringon kultaamaa rannikkoa.

Valerin tarina nähdään Perjantai-dokkarissa Päänsiirto TV1:ssä perjantaina 13.01.2017 kello 21.05.