Räksyttävä koira voi provosoida eksynyttä petoa – siksikin lemmikkieläimet tulee pitää kiinni

Kuopion kaupunkialueella on viime viikkoina tehty vahvistettuja havaintoja sekä sudesta että ahmasta, jotka molemmat näyttäisivät eksyneet asutuksen keskelle vahingossa. Hätääntyneen pedon kohtaamisessa kannattaa olla rauhallinen ja esimerkiksi lemmikkieläintä ei kannata päästää lähellekään kulkijaa.

luonto
Ahma haaskalla.
Ahma on monipuolisena haaskansyöjänä varsinainen luonnon puhtaanapitolaitos. Metsistä se syö myös sudelta jälkeen jääneitä haaskoja, ja saattaa siksi seurata suden liikkeitä. Pentti Kallinen

Kuopiossa on lyhyen ajan sisällä tehty harvinaisia suurpetohavaintoja keskeltä kaupunkiasutusta. Laajalti huomiota herättänyt susi liikkui jouluaattona Päivärannassa ja Puijonlaaksossa. Eilen puolestaan Niiralassa kuopiolaismies kohtasi ahman. Riistaviranomaiset vahvistivat havainnon eläimen jättämien jälkien perusteella.

Kääpiövillakoiransa kanssa lenkillä ollut Mika Laine huomasi ahman Huuhan metsäpolulta pururadalle astuessaan.

– Otus ei ensin huomannut minua. Se oli noin 30 metrin päässä meistä ja juoksi kohti. Kun se näki minut, se kääntyi metsään päin ja lähti käpälämäkeen.

Laine kertoo luulleensa eläintä ensin karanneeksi koiraksi, mutta todenneensa asian oikean laidan, kun otus kääntyi kyljittäin.

– En ole mikään eräihminen, mutta mäyrämäinen liikkuminen erottaa ahman selvästi muista. En olisi kyllä todellakaan uskonut, että tällaisen voi nähdä kaupungissa, kun moni luontoihminen ei ole nähnyt sitä omassa elementissäänkään, Laine hämmästelee.

Laineen mukaan perheen koira ei ehtinyt huononäköisyyttään havaita koko tilannetta. Uuteen kohtaamiseen Laine ei usko.

– Ei täällä liikkumista kannata tuon takia käydä varomaan. Kun kävin tänään uudestaan samoilla kulmilla, ei tuoreita jälkiä enää ollut.

Petoeläimelle kannattaa antaa rauhallisesti tietä

Normaalisti erämaassa elävät petoeläimet ahdistuvat asutuksen keskelle joutuessaan. Pohjois-Savon riistapäällikkö Jouni Tanskasen mukaan Kuopiossa vieraillut susikin osoitti selviä stressaantumisen merkkejä: kieli roikkui pitkällä ja eläin säntäili suin päin etsien pakotietä ihmisten keskeltä.

Tanskasen mukaan kohtaamistilanteessa petoeläimeen kannattaa suhtautua rauhallisesti ja peräytyen. Koirien kiinnipito kaupunkialueella on jo järjestys- ja metsästyslainkin mukaan pakollista.

Tanskanen varoittaa, että irrallaan räksyttävä koira voi provosoida petoeläintä jopa hyökkäykseen.

Suurpetojen kohtaamisessa kiinni oleva koira on turvallisempi myös omistajalleen.

Jouni Tanskanen

– Suurpetojen kohtaamisessa kiinni oleva koira on turvallisempi myös omistajalleen. Jos koira menee pedon lähelle räksyttämään, niin sille lähdöt antava suurpeto voi joutua liian lähelle ihmistä.

Susi- ja ahmahavainnot lähes saman viikon sisältä ovat Tanskasellekin suuri yllätys.

– Ahma ei toki ole Pohjois-Savossa enää mikään harvinaisuus. Mutta näin lähellä asutusta en ole jälkiä päässyt todistamaan koko 30-vuotisen urani aikana.

Kuopion kaupunkialueelle suurpetoja ja muitakin eläimiä ohjaavat pääosin maastonmuodot; kaupunkia ympäröivä Kallavesi sekä etelästä että pohjoisesta.

– Kuopio sijaitsee järvien välisellä kannaksella ja eläinten käytössä on myös pieniä metsäkäytäviä. Karhujakin täällä on tavattu aika ajoin, sekä varsinkin nuoria hirviä, jotka pallo hukassa liikkuvat ja hakevat omaa elinaluettaan.

Tanskanen pitää todennäköisenä, että eilen tavattu ahma on siirtynyt jo väljemmille metsäalueille. Ensimmäinen yleisöhavainto ahmasta tehtiin Kuopion Inkilänmäellä jo ennen joulua. Tätä riistaviranomaiset eivät kuitenkaan ole vahvistaneet.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus