Koe uusi yle.fi

Digiajan kalastaja soittaa kännykällä villasukilleen

Erilaiset tekniset pakkasavusteet ja sähköiset härpäkkeet ovat osittain korvanneet vanhat kunnon vaihtovaatteet ja taukotakit.

Talvisää
Kaksi miestä pilkillä.
Ismo Pekkarinen / AOP

Istut taljajousen kanssa jänispassissa kuutamoyönä. Pakkasta on kymmenen astetta ja näkökenttään pysähtyy rusakko.

– Silloin pudotan hiirenhiljaa oikeasta kädestäni ison turkishanskan. Kädessä on turkishanskan sisässä valmiiksi jousen jänteen laukaisulaite. Hanskassa muhii myös kemiallinen lämpöpussi. Sen ansiosta sormet ovat vetreät ja siinä kunnossa, että jänteenlaukaisulaitetta pystyy käyttämään.

Näin kuvailee Uittokalusto Oy:n myyntipäällikkö Juho Ristikankare, miten hän käyttää kemiallista lämpöpussia jousimetsästysharrastuksessaan.

Savonlinnalainen Uittokalusto myy metsureille ja muille ulkona työskenteleville ammattilaisille tarvikkeita verkossa ja postimyyntinä, mutta asiakkaina ovat myös vapaa-ajallaan ulkona liikkuvat.

Ensin oli kädenlämmitin

Vuosien saatossa markkinoilla on nähty erilaisia bensiinillä tai hehkuvalla hiilipuikolla toimivia kädenlämmittimiä. Kemiallinen lämpöpussi on silti monelle tunnetuin jo reilun vuosikymmenen ajalta. Nykyaikaisemmat niistä voidaan sulkea mukana tulevaan ilmatiiviiseen kuljetuspussiin, jolloin lämmitysreaktio keskeytyy ja pussin lämmitystehoa voidaan säästää seuraavaan käyttöön. Yhteen menoon pussi voi toimia jopa 20 tuntia.

Markkinoilla on myös geeliä sisältävä pussi, jonka voi palauttaa uudelleen käytettävään kuntoon keittämällä koko pussia hetki vedessä.

Sähkö on tuotu vaatteisiin

Myös elektroniikka on tullut pakkaspukeutumisen avuksi. Uittokalustonkin tuotevalikoimaan kuuluu erilaisia akuilla ja lämpövastuksilla varustettuja lämmitettäviä vaatteita.

– Ne eivät ole syrjäyttäneet periteistä kerrospukeutumista, mutta ovat tulleet jäädäkseen vaihtoehdoksi taukotakkien ja vaihtovaatteiden rinnalle, Ristikankare kertoo.

Lämmitettäviä vaatteita käyttävät paljon esimerkiksi metsästäjät ja kalastajat. Metsällä voi hirvipassissa joutua seisomaan paikoillaan koko päivän, tai pilkillä istumaan pitkiä aikoja viimassa. Silloin lämmitettävästä vaatteesta on apua.

Kalastettu kala.
Heli Mäkikauppila / Yle

– Lämmitettävistä vaatteista suosituimpia ovat pienillä akuilla lämpiävät sukat ja pohjalliset, Ristikankare tietää.

Saman vahvistaa myös Lempäälän Kalastus-Suomen erikoistarvikemyyjä Juha-Pekka Pynttäri. Syytä aika hintavien pohjallisten suosioon Pynttäri ei tiedä. Suosio voi selittyä sillä, että halvemmat kemialliset lämpöpussit pakkaavat joskus sammumaan liian ilmatiiviissä talvisaappaassa.

Jo sääennuste näkyy kalastustarvikeliikkeessä

Pynttärin mukaan juuri nyt on se hetki, kun säät näkyvät erilaisten pakkasenkestoon liittyvien kalastusvarusteiden myynnissä.

– Kysynnän kasvu alkaa jo, kun ensimmäiset sääennusteet kovista pakkasista kuullaan. Väki seuraa näitä ennusteita ja tekee laskelmia, joko jää kestää ja pääsee pilkille, Pynttäri kertoo.

Tekniset vaatteet eivät ole syrjäyttäneet perinteisiä

Kalastus-Suomessa on tehty sama havainto kuin Uittokalusteessa: tekniset pakkasavusteet ovat kyllä vakiinnuttaneet asemansa, mutta eivät syrjäyttäneet periteisiä pakkasvaatteita.

Yksi syy voi olla hinta. Kemiallinen lämpöpussi maksaa vain muutaman euron, mutta esimerkiksi laadukkaat lämmitettävät vaatteet 50-200 euroa.

Mies pilkillä.
Ismo Pekkarinen / AOP

– Kyllä meillä kasvaa myös perinteisten pakkasrukkasen ja pilkkihaalareidenkin kysyntä siinä vaiheessa, kun jäät vahvistuvat. Näitä sähköisiä pakkasavusteita ostaa kuitenkin selvästi vähemmistö. Osa niistä hankitaan harrastajalle lahjaksi, Pynttäri laskeskelee.

Motonet-ketjun kalastustarvikkeiden tuotepäällikkö Nikolai Holttinen sanoo, että nyt ollaan siinä vaiheessa, jolloin nähdään tulevatko erilaiset tekniset pakkasvaatteet ja asusteet pysymään markkinoilla.

– Myös perinteisten ulkoiluvaatteiden kehitys on niin huimaa, että en uskalla vielä julistaa, miten käy. Nekin kehittyvät kylmää vastaan yhä paremmiksi ja niitä ostetaan paljon. Toisaalta näitä lämmitettäviä vaatteita ostetaan myös ammattikäyttöön, esimerkiksi rakentajille, Holttinen sanoo.

Asiakkaiden kirjo sukeltajasta ajokoiraan

Sähkölämmitteisten vaatteiden ja apuneuvojen valikoima tuntuu koko ajan monipuolistuvan. Jopa sukeltajan kuivapuvun alle myydään nykyään akulla lämmitettävää liiviä, joka pitää sukeltajan lämpimänä pitkän sukelluksen aikana.

Uittokalusto myy 70 prosenttia tuotteistaan ulkona töitä tekeville ammattilaisille. Akkukäyttöisille lämpövaatteille on kysyntänsä työelämässäkin.

Metsuri kaataa puuta talvisessa metsässä.
Jukka Uotila / AOP

– Esimerkiksi metsuri ei varmasti tarvitse lämpöliiviä silloin, kun on työn touhussa. Mutta, kun on tauon aika ja olet aivan hiestä märkä, akuilla lämpiävä fleece-pusero korvaa vanhan taukotakin tai kuivat vaihtovaatteet, Ristikankare sanoo.

Lämmitettävien vaatteiden ja tarvikkeiden innovaatioita syntyy myös koko ajan.

Metsästäjä ja koira talvella.
Pekka Sakki / Lehtikuva

– On lämmitettävä hevosen loimi tai auton tupakansytyttimeen kytkettävä koiran makuualusta. Se on hurjan hyvä, kun metsästyksen jälkeen pitää päästää itsensä hikeen rypenyt ajokoira takapenkille, ja auto on seissyt koko reissun pakkasessa, Ristikankare kertoo.

Uusinta uutta ovat sukat, joissa on bluetooth-ohjaus. Pilkillä paleleva kalastaja voi sen avulla antaa kännykällään määräyksen sukilleen: lisää lämpö jaloille!

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Puoli seitsemän

Nämä ovat suomen kielen vaikeimmat sanat – ne tietää jokainen bussimatkustaja

NHL

Voittomaalin tehnyttä Lainetta odottaa harvinainen vapaapäivä – toivoi Selännettä pelitoveriksi golfkentälle

Musiikki

Uudistunut ABREU ei enää automaattisesti herää tarkistamaan listasijoitustaan, kun Spotify on päivittynyt:

"Ennen se määritteli mun päivän"

Talous

Rovion osake lähti äkkijyrkkään laskuun – Oravakaan ei ilahduttanut sijoittajaa