1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koiraeläimet

Moni koira viettää pakkaspäivätkin ulkona - Lämmin koppi, juomavesi ja +10 astetta pitää olla

Kovat pakkaset tuovat uusia mietteitä myös lemmikkien omistajille.

Kuva: AOP / EPA

Sää kylmenee hiljalleen, mutta osa ulkotarhassa olevista koirista haluaisi jatkaa elämistään ulkona kovillakin pakkasilla.

Pakkanen vaikuttaa ulkona oleviin koiriin monella tavalla. Koirat tuntevat kylmyyttä ihmisten ja muiden eläinten lailla. Tärisevä koira on syytä viedä sisälle lämpenemään. Lämpimään suihkuun koiraa ei ole syytä laittaa.

– Niitä palelee, jos tarhassa ei ole lämpöasteista koppia. Koira pysyy lämpimänä, kun se liikkuu. Siksi kopissa hihnassa oleva koira ei pysy lämpimänä. Parempi on jos kylmällä säällä kopissa on esimerkiksi kaksi keskenään telmivää koiraa, kertoo valvontaeläinlääkäri Tiiu Järvensivu Mikkelistä.

Yksilöt sietävät kylmyyttä eri tavalla. Hoikkia koiria, kuten vinttikoiria, palelee helpommin, paksuturkkiset koirat sietävät koviakin pakkasia hyvin.

Koiran tassut jäätyvät helposti, siksi pitkiä lenkkejä ei suositella tehtäväksi pakkasella.

Ulkona olevista tarha- ja metsästyskoirista tulee jonkin verran ilmoituksia valvontaeläinlääkärille. Usein erityisesti ajokoirat aiheuttavat huolta ihmisille.

– Ihmisillä on korkea kynnys ilmoittaa eläimiin liittyvistä huolista. Ei haluta puuttua toisten asioihin. Ilmoitukset ovat kuitenkin pääasiallisesti aiheellisia. Hirveitä ylireagointeja ei ole, toteaa Järvensivu.

Ihmisillä on korkea kynnys ilmoittaa eläimiin liittyvistä huolista. Ei haluta puuttua toisten asioihin.

Tiiu Järvinen

Koiranomistajat pelkäävät usein, että ulkona aikaansa viettävä koira ei osaa viettää aikaansa sisällä. Omistajat pohtivat sitä, tuhoaako koira irtaimistoa tai tekee tarpeensä sisälle. Ulkoilmasta nauttivaa koiraa ei kuitenkaan voi väkisin raahata sisälle kovassakaan pakkassäässä.

– Koiraa pitää miettiä yksilönä. Lähtökohtana on, että koira näyttää itse, mistä pitää. Koiralla tulee olla valinnanvapaus. Jos koira tykkää olla ulkona tarhassa, voi koppiin asentaa vaikka patterin lämmittämään, Järvensivu kertoo.

Jos koira tykkää olla ulkona, voi koppiin asentaa vaikka patterin lämmittämään,

Tiiu Järvinen

Paksu turkki tai suojavaatteet auttavat kestämään talven

Hyvät suojavaatteet auttavat koiraa selviytymään talvesta. Ulkokoirilla paksu turkki auttaa selvitymään talvesta. Pienemmän, esimerkiksi lyhytkarvaisen seurakoiran, voi nähdä viilettävän kadulla takki päällä.

– Ulkokoira ei ole tottunut siihen, että sille iskee viilapaidan päälle. Koira saattaa repiä villapaidan, valvontaeläinlääkäri Tiiu Järvensivu kertoo.

Laissa ei ole määritelty pakkasasteita, milloin koira olisi syytä tuoda sisälle. Etelä-Savossa ei koirien suhteen ole akuutteja ilmoituksia tällä hetkellä.

– Esimerkiksi ajokoiralla olisi hyvä olla sellainen tila, jossa on plussa-asteita. Talvella kymmenessä asteessa on hyvä olla. Lämmitettävä koppi on hyvä asia. Kopin tulisi olla maasta irti. Koirankopissa oleva eteiskaappi antaa hyvän tuulensuojan koiralle.

Koiran kopin pitää olla eläinsuojeluasetuksen mukainen. Asetuksen mukaan lämpötilan kopissa on oltava koiralle sopiva ja seinien, katon ja lattian tiiviitä sekä tarvittaessa lämpöeristettyjä.

Peittojen sijaan olkia lämmikkeeksi

Kopissa olevat pehmusteet tulee pitää kuivina. Peitot jäätyvät helposti koppiin, sen sijaan olkia on hyvä käyttää lämmikkeenä.

– On myös huolehdittava, että koira saa riittävästi hyvälaatuista ja energiapitoista ravintoa ja juomavettä on saatavilla eikä vesi pääse jäätymään. Kovilla pakkasilla ulkokoiratkin on otettava sisälle lämpimään, kertoo viestintäkoordinaattori Kati Vesalainen Kennelliitosta.

– Jotkut ihmiset eivät halua ajattelumalleissa mennä eteenpäin, vaan ajatellaan, että koiran oltavat ovat nykyisin samanlaiset kuin 1960-luvulla, Järvensivu pohtii.

Kennelliittoon tulee pakkasen takia muutamia yksittäisiä ilmoituksia talvessa.

– Osa tapauksista on sellaisia, joihin joudutaan puuttumaan. Yleensä näissä tapauksissa koiran olosuhteet ja esimerkiksi kopin ominaisuudet ovat puutteelliset, kertoo Vesalainen.