1. yle.fi
  2. Uutiset

The Washington Post: Sähköyhtiön tietokoneesta löytynyt haittaohjelma ei luultavasti ollut Venäjältä

Burlington Electric -yhtiön koneesta löytynyt haittaohjelma liittyi todennäköisesti tavanomaiseen nettirikollisuuteen.

vakoilu
Sormi osoittaa tietokoneen ruudulla olevaa koodia.
Daniel Naupold / EPA

Yhdysvalloissa jatkuu Burlington Electric -sähköverkkoyhtiön tietokoneesta löytyneen haittaohjelman tutkinta. The Washington Post (siirryt toiseen palveluun) -lehti on haastatellut jutun tutkijoita, jotka arvelevat, ettei kyseessä ollut Venäjän valtiollisen toimijan vakoiluohjelma.

Tutkijat pysyvät nimettöminä.

Burlington Electricin työntekijä epäili vuodenvaihteen alla, että hänen kannettavassa tietokoneessaan oli haittaohjelma, jonka avulla venäläiset hakkerit yrittivät päästä käsiksi yhtiön hallinnoimaan sähköverkkoon. Yhdysvaltain sisäisen turvallisuuden ministeriö käynnisti asiassa laajan tutkimuksen, joka jatkuu edelleen.

Yleisradio uutisoi aiheesta lehden alkuperäisten tietojen pohjalta.

Tietokoneesta oli löydetty Neutrino-niminen ohjelma, jota tietokonerikolliset usein käyttävät. Se ei tutkijoiden mukaan liity Venäjän vakoiluohjelmaan, jolle Yhdysvalloissa on annettu koodinimi Grizzly Steppe.

Työntekijän tietokone ei ollut yhteydessä Burlington Electricin ylläpitämän sähköverkon hallinnointiin, joten se ei olisi voinut häiritä verkon toimintaa. The Washington Post huomioi tämän alkuperäisen uutisensa korjauksessa (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvalloissa liittovaltion poliisi FBI ja sisäisen turvallisuuden ministeriö julkaisivat 29. joulukuuta raportin jossa kuvaillaan niiden havaintoja Venäjän turvallisuuspalveluiden harjoittamasta vakoilusta.

Lehden haastattelemat tutkijat ovat tyytymättömiä tapaan, jossa raportissa kehotetaan yrityksiä tehostamaan turvatoimiaan nettivakoilun estämiseksi.

Neuvot ovat tutkijoiden mielestä niin yleisellä tasolla, etteivät ne auta nettivakoilun estämisessä, mutta sen sijaan ovat omiaan aiheuttamaan sekaannusta. Monet nettisivustot ja palvelimet, joista raportissa varoitettiin, olivat aivan tavanomaisessa käytössä.

Lue seuraavaksi