Delfiinin ruumis, dinosauruksen leuat – Texasista löytyi sammuvaan sukuun kuulunut kalalisko

Fossiililöytö tehtiin yksityismaalla, joten maanomistaja saa Texasin lain mukaan päättää, kaivetaanko fossiili tutkittavaksi.

paleontologia
Kivettyneitä luita lattialle asetetulla tutkimusmatolla.
Tämä Stuttgartissa tutkimuslaitokseen päässyt iktiosaurusyksilö ui nykyisen Saksan paikkeilla 175 miljoonaa vuotta sitten. Jan-Philipp Strobel / EPA

Yhdysvalloista on löydetty ainutlaatuisen täydellinen kalaliskon fossiili hieman yli 90 miljoonan vuoden takaa. Otuksella oli delfiinin kaltainen sutjakka ruumis, mutta dinosauruksen leuat ja purukalusto.

Lähes kokonaisena säilynyt fossiili löytyi joenpenkereestä Texasista öljyetsinnöissä kaksi vuotta sitten. Tutkijat saivat tietää löydöstä vain siksi, että sattuivat huomaamaan sen valokuvasta, joka koristi Texasin öljy- ja kaasuteollisuuden viimevuotista vuosiraporttia, kertoo The Houston Chronicle (siirryt toiseen palveluun) -lehti. Sen sivulla on fossiilista myös useita kuvia.

Tutkijat odottavat alueen omistajan lupaa tehdäkseen Eagle Fordin alueella kaivauksia, joissa selviäisi lisää siitä, millainen otus kyseessä oli. Fossiili on yksityismaalla, joten löytö on Texasin lain mukaan yksityisomaisuutta.

Ensiarvioiden mukaan kyseessä oli vajaan parin metrin mittainen iktiosaurus. Mittauksia tekemään ja ikäarviota täsmentämään päästään kuitenkin vasta, jos löytö saadaan maastosta laboratorioon.

Suurisilmäinen saalistaja katosi selittämättömästi

Jos kyseessä on iktiosaurus, se oli eläessään hiipuvan lajin jäsen. 250 miljoonaa vuotta sitten alkanut valtakausi loppui tuntemattomasta syystä sukupuuttoon 90 miljoonaa vuotta sitten.

Siltä ajalta löytöjä on enää yhdestä lajista, kun niitä kaikkiaan tunnetaan yli 50. Suurimmat olivat 16-metrisiä.

Joidenkin Saksasta löydettyjen iktiosaurusten sisällä on sikiöitä, mikä osoittaa lajin synnyttäneen eläviä poikasia munimisen sijaan – pyrstö edellä, jotta poikanen ei hukkuisi synnytyksen aikana.

Löytöjen perusteella on voitu määritellä myös, että iktiosaurus oli kalansyöjä, joka saalisti ennen muuta näkönsä perusteella, mutta saattoi myös paikallistaa saalista veden värähtelystä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset