Ulkomaalaisten lupa-asioita käsitellään entistä harvemmassa paikassa - tuhansien hakemusten suma

Ulkomaalaisten lupa-asiat siirtyivät vuoden vaihteessa poliisilta Maahanmuuttovirastolle. Samalla palvelupisteiden määrä väheni niin, että Suomessa hakemuksia otetaan vastaan yhdeksässä palvelupisteessä.

Kotimaa
Maahanmuuttoviraston myötämiä asiakirjoja
Kare Lehtonen / Yle

Maahanmuuttoviraston uudet palvelupisteet avautuvat keskiviikkona yhdeksällä paikkakunnalla. Asiakaspalvelu toimii Helsingin ohella Lappeenrannassa, Turussa, Lahdessa, Tampereella, Vaasassa, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Aiemmin esimerkiksi ulkomaalainen vaihto-opiskelija saattoi jättää oleskelulupahakemuksen paikalliselle poliisiasemalle. Jatkossa monella on edessä jopa satojen kilometrien matka lähimpään Maahanmuuttoviraston toimipaikkaan. Esimerkiksi Lappeenrannassa käsitellään Etelä-Karjalan lisäksi Kymenlaakson alueelta tulevia ulkomaalaisten lupa-asioita.

– Pääsääntöisesti oleskeluluvat myönnetään niin, että ensimmäinen on voimassa vuoden ja sen jälkeen jatkolupa neljä vuotta. Kovin kohtuuton ei käyntien määrä ole, sanoo tulosalueen johtaja Anu Taren Maahanmuuttovirastosta.

Palvelupisteissä käsitellään oleskelulupien lisäksi kansalaisuushakemuksia, pakolaisten matkustusasiakirjoihin liittyvät hakemukset ja tehdään EU-kansalaisten rekisteröinnit Suomessa oleskelua varten.

Poliisille jäävät edelleenkin turvapaikanhakijoihin ja maasta poistamiseen liittyvät asiat.

Tehokkuutta lupien käsittelyyn - tuhansien hakemusten suma

– Yliopiston läheisyys näkyy siinä, että paljon ulkomaalaisia opiskelijoita on meidän asiakkaina, niin vaihto-opiskelijoita kuin tutkinto-opiskelijoita, sanoo tarkastaja Leena Leermakers.

Hän siirtyi Maahanmuuttoviraston Lappeenrannan toimipisteeseen, kun poliisin paikallinen ulkomaalaisluparyhmä lakkautettiin. Koko maassa Maahanmuutovirastolle siiirtyi 75 työntekijää. Lupahakemusten käsittelyn pitäisi silti tehostua, vaikka työntekijöitä on vähemmän.

– Tällä muutoksella haetaan tehokkuutta, ja voimme nyt keskittyä ydinosaamiseen, sanoo Anu Taren.

Ensimmäisenä virasto aikoo käsitellä lähes 9 000 poliisilta siirtynyttä keskeneräistä lupahakemusta.

– Alkuvaiheessa käsittelyajat tulevat pitenemään. Sen jälkeen jatkolupien osalta pyrimme kahden kuukauden käsittelyaikaan.

Kuukauden jono palvelutoimistoon

Mahdollisimman monen ulkomaalaisen toivotaan jättävän hakemuksen sähköisesti, mutta siitä huolimatta jokaisen hakijan on käytävä Maahanmuuttovirastossa henkilökohtaisesti antamassa sormenjäljet.

Lappeenrannan palvelutoimistoon, kuten useimpiin muihinkin Maahanmuuttoviraston palvelupisteisiin, on kuitenkin vaikea saada varattua aikaa. Tällä hetkellä ensimmäiset vapaat ajat löytyvät vasta helmikuulta. Toimistoon voi yrittää tulla myös ilman ajanvarausta.

– Poliisiin verrattuna toimipisteverkosto pieneni, joten on todennäköistä että asiakkaita tulee laajalta alueelta, sanoo Itä-Suomen alueen tiiminvetäjä Marita Pio.

Palvelutoimistossa pyritään päättämään nopeasti esimerkiksi EU-kansalaisten rekisteröintiin liittyvät asiat. Jatkossa perheiden yhdistymisiin liittyvät hakemukset tulevat lisääntyvään, kun tällä hetkellä turvapaikanhakijoina olevat alkavat saada pysyviä oleskelulupia.