Trump uhkaa General Motorsia tullimaksuilla

General Motors tuo osan Yhdysvalloissa myymistään autoista Meksikosta, mikä ei miellytä tulevaa presidenttiä. Ford-yhtiö taas investoi Yhdysvaltoihin "luottamuslauseena Trumpille".

General Motors
Chevrolet Cruze automalli.
Chevrolet Cruze -malli esiteltiin Los Angelesin autonäyttelyssä joulukuussa 2009.Steve Fecht / Chevrolet / EPA

Yhdysvaltain presidentiksi valittu Donald Trump varoittaa autonvalmistaja General Motorsia tuomasta Meksikossa valmistettuja autoja myytäviksi Yhdysvaltoihin. Trumpin mukaan GM tuo Meksikosta Yhdysvaltoihin Chevrolet Cruze -autoja.

– General Motors tuo Meksikossa valmistettua Chevy Cruze -malleja yhdysvaltalaisille automyyjille - verovapaasti. Valmista USA:ssa tai maksa iso rajavero, Trump vaatii Twitter-viestissään.

GM myöntää tuonnin, mutta puolustautuu sanoen, että Cruze-malleista vain pieni osa tuodaan Meksikosta. Ylivoimainen enemmistö autoista valmistetaan Ohion Lordstownin tehtaalla. Chevrolet Cruze -autoja myydään Yhdysvalloissa vuosittain 190 000. Niistä vain 4 500 tulee Meksikosta.

Yhdysvallat, Kanada ja Meksiko ovat solmineet Nafta-vapaakauppasopimuksen. Sen myötä näissä maissa valmistettuja tuotteita voidaan myydä toisissa Nafta-maissa tullivapaasti, jos tuotteista 65 prosenttia on peräisin jäsenmaista.

Vaalikampanjassaan Trump lupasi lakkauttaa Nafta-sopimuksen ja asettaa Meksikossa tuotetuille autoille 35 prosentin tullin.

Yhdysvalloissa keskustellaan nyt kiivaasti, kumpi hyödyttää maata enemmän, vapaakauppa vai protektionismi.

Ford investoi Yhdysvaltoihin

Autonvalmistaja Ford aikoo perua aikeensa perustaa autotehtaita Meksikoon.

Yhtiö oli suunnitellut perustavansa uuden sähköautoja tuottavan tehtaan Meksikoon, mutta 700 miljoonan dollarin investointi tehdäänkin Flat Rockiin, Michiganiin.

Yhtiön toimitusjohtaja Mark Fields sanoo, että päätös on "luottamuslause liike-elämään myönteisesti suhtautuvalle tulevalle presidentille".

Fields painottaa, ettei yhtiö ole tehnyt mitään erityistä sopimusta Donald Trumpin kanssa.

Uutiskanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan Ford on tehnyt selvän suunnanmuutoksen. Vielä viime vuonna yhtiö kertoi tekevänsä Meksikoon 1,6 miljardi dollarin investoinnit ja siirtävänsä mm. Ford Focuksen tuotannon Michiganista sinne. Trump moitti tuolloin Fordia ankarasti.

Lähteet: Reuters, AFP