Herätys: Tytti Tuppurainen SDP:n puheenjohtajakilpaan, paukkupakkaset jatkuvat, Turkki jatkaa poikkeustilaansa

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kotimaa

Kilpailutus on helppo välttää

Kunnat käyttävät yhä useammin omistamiaan osakeyhtiöitä kilpailutuksen kiertämiseen ja rahankäytön julkisuudelta salaamiseen, sanoo julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen. Kuntayhtiö voi myydä palveluita yksinoikeudella kunnalle, ja samaan aikaan toimia vapailla markkinoilla. Yrittäjät syyttävät yhtiöitä kilpailujen vääristämisestä.

SDP:n Tytti Tuppurainen puheenjohtajakisaan

Kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd.) on vahvistanut Lännen Medialle lähtevänsä ehdolle puolueen puheenjohtajakisaan. Hän perusteli ehdokkuuttaan sanomalla saaneensa paljon rohkaisua puoleen vahvoilta naisilta.

Tuppurainen on kolmas ehdokas SDP:n puheenjohtajakisaan. Muut ehdokkaat ovat kansanedustaja Timo Harakka ja puolueen nykyinen puheenjohtaja Antti Rinne.

Paukkupakkaset yltävät eteläänkin

lämpömittari pakkasella
AOP

Talven pakkasennätykset rikkoutunevat tänään, kun Siperiasta purkautuva hyytävä pakkasilma vahvistaa otettaan Suomesta. Eilen kireimmät pakkaslukemat mitattiin Nuorgamissa, missä lämpötila laski -36 asteeseen.

Turkki jatkoi poikkeustilaansa

Turkin parlamentti on hyväksynyt maahan julistetun poikkeustilan pidentämisen. Poikkeustila julistettiin viime heinäkuussa tapahtuneen vallankaappausyrityksen jälkeen. Poikkeustilaa on pidennetty jo kerran aiemmin, lokakuussa.

Turkin varapääministerin mukaan syynä poikkeustilan jatkamiselle on se, ettei Turkki ole saanut kitkettyä kokonaan maasta valllankaappausyrityksestä syytetyn uskonnollisen johtajan kannattajia.

Israelia kuohuttaneessa tappo-oikeudenkäynnissä tuomio

Israelissa sotilastuomioistuin antaa tuomion maata kuohuttaneessa tapauksessa, jossa nuori israelilaissotilas ampui viime keväänä Länsirannalla kuoliaaksi maassa maanneen haavoittuneen palestiinalaishyökkääjän. Palestiinalainen oli yrittänyt puukottaa toista Israelin sotilasta. Israelilaissotilas sai syytteen taposta, mutta moni israelilainen on hyväksynyt tämän teon.

Isis-taistelija tuomiolla Berliinissä

Valtiopäivätalo Berliinissä.
Valtiopäivätalo Berliinissä.Kalevi Rytkölä / Yle

Berliinissä alkaa oikeudenkäynti 19-vuotiasta ääri-islamistisen Isis-järjestön taistelijaksi epäiltyä nuorukaista vastaan. Miestä syytetään hyökkäyksen valmistelusta Berliinissä sopivia hyökkäyskohteita tutkimalla. Mies oli hankkinut tietoa muun muassa valtiopäivätalosta ja Brandenburgin portista.