1. yle.fi
  2. Uutiset

Hitlerin Mein Kampf -kirjan uusintapainos suuri myyntimenestys Saksassa

Hitlerin kirjan uusiin painoksiin on liitetty runsaasti selittäviä aineistoja ja huomautuksia.

Mein Kampf (Kirja)
Mein Kampf -kijan kansi.
Marc Mueller / EPA

Natsijohtaja Adolf Hitlerin Mein Kampf -kirja (suom. Taisteluni) on ollut tämän vuoden aikana jälleen myynnissä Saksassa.

Kirjan suosio on yllättänyt julkaisijan, sillä teosta on myyty jo 85 000 kappaletta. Myynnissä on jo kuudes painos uudesta Mein Kampf -versiosta.

Vuonna 1925 valmistuneessa Mein Kampf -kirjassaan Hitler luonnostelee kansalliskiihkoisen ja rasistisen yhteiskuntamallinsa pääpiirteet. Hän mm. perustelee juutalaisten ja slaavikansojen alemmuuden "arjalaisiin" verrattuna.

Runsaasti huomautuksia

Uuden Mein Kampf -julkaisun takana on Saksan nykyhistorian instituutti (IfZ). Uudet painokset poikkeavat olennaisesti alkuperäisestä.

Uuden kirjaversion nimi on Hitler, Mein Kampf. Eine kritische Edition, eli kriittinen painos. Tekstin yhteyteen on liitetty selittäviä tekstejä ja noin 3 500 huomautusta.

Kirjan kansi on pelkistetyn valkoinen, Hitlerin kuva ei ole esillä. Saksan laki kieltää natsitunnusten, kuten hakaristin julkisen esittämisen.

Mein Kampfin julkaisuoikeus oli toisen maailmansodan päättymisen jälkeen 70 vuoden ajan Baijerin osavaltiolla. Se ei sallinut kirjan julkaisemista uudestaan.

Baijerin tekijänoikeus päättyi viime vuoden lopussa, jolloin oikeus myönnettiin historiantutkimuksen instituutille. Näin haluttiin mahdollistaa kirjan julkaiseminen siten, että sen merkitys natsi-Saksan julmuuksille tuli samalla esiin ja välttää natsi-Saksan ihannoijien "holtiton" julkaisutoiminta, kertoo kustantaja Andreas Wirsching BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi