1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. suola (mausteet)

Kiinassa puretaan 2 000 vuotta vanhaa valtionmonopolia

Suolakauppaa ovat hallinneet niin keisarit kuin kommunistinen puoluekin. Nyt järjestelmä on vapautumassa.

suola (mausteet)
Työntekijät pussittavat suolaa Sichuanin maakunnassa.
Työntekijät pussittavat suolaa Sichuanin maakunnassa.EPA

Kiinan hallitus on aloittanut suolakaupan monopolin purkamisen. Suolakauppa on ollut Kiinan johdon monopolina yli 2 000 vuotta eli jo ajalta ennen Kiinan muurin rakentamista.

Maan hallituksen tekemän päätöksen mukaan suolan tukkumyyjät ovat tämän vuoden alusta lähtien saaneet käydä kauppaa aiemmin hallinnon määrittelemien alueiden ulkopuolella, pitää mainoskampanjoita ja ottaa käyttöön "uudenaikaisia tapoja tuotteiden levittämiseen".

Tähän saakka Kiinan dynastiat ovat tiukasti määränneet, kuka saa valmistaa ja myydä suolaa.

Kommunistihallinnon aikana puolueen virkamiehet ja suolanvalmistajat ovat yhteistuumin sopineet tuotantotavoitteista ja hinnoista. Erityinen poliisiosasto on etsinyt ja ottanut kiinni luvattomia tuottajia.

Jatkossakin hallinto valvoo, ettei tukkuhinnoissa tapahdu "epänormaalia vaihtelua", mutta muuten suolan hinnan annetaan määräytyä markkinoiden mukaan.

Suolakauppiaat odottavat nyt, että suolan markkinahinta laskee ja kuluttajille tulee uudenlaisia tuotteita valittaviksi.

Uutistoimisto AP:n haastattelema suolantuottajia edustava lakimies Zou Jialai kuitenkin on epäileväinen uudistuksen suhteen. Vaikka kilpailu ehkä kasvaakin, hän uskoo valtio-omisteisten yhtiöiden pitävän suolakaupan edelleen hallussaan.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi