Yhdysvallat: Guantánamon vankien siirrot yhä mahdollisia

Trump vaati Twitter-viestissään, että Guantánamosta ei siirrettäisi enää lisää vankeja, koska jäljellä olevat vangit ovat vaarallisia.

Guantánamo
Yhdysvaltain lippu liehuu Guantanamon piikkilanka-aidan takana.
Yhdysvaltain lippu liehuu Guantanamon piikkilanka-aidan takana. Mike Brown / EPA

Valkoisen talon mukaan vankien siirrot pois Guantánamon vankileiriltä ovat yhä mahdollisia presidentti Barack Obaman virkakaudella. Asiasta kertoi Valkoisen talon tiedottaja Josh Earnest.

Yhdysvaltain seuraava presidentti Donald Trump astuu virkaan 20. tammikuuta.

Aiemmin päivällä Trump oli vaatinut Twitter-viestissään, että Guantánamosta ei siirrettäisi enää lisää vankeja. Trump vetosi siihen, että Guantánamossa jäljellä olevat vangit ovat "erittäin vaarallisia".

Joulukuussa julkisuuteen tihkui tietoja, joiden mukaan Obama olisi aikeissa siirtää vielä enintään 18 vankia pois Guantánamosta. Se merkitsisi lähes kolmasosaa leirillä vielä jäljellä olevista 59 vangista.

Yhdysvallat on säilönyt terroriepäiltyjä Guantánamon vankileirillä tukikohdassaan alkuvuodesta 2002 lähtien. Obama lupasi vaalikampanjassaan sulkea Guantánamon vankileirin, koska pitkä vangitseminen ilman oikeudenkäyntiä ei hänen mielestään vastannut yhdysvaltalaisia arvoja.

Kun sulkemisessa ei ole onnistuttu, Obama on pyrkinyt vähentämään leirin vankimäärää sopimalla vankien siirroista muihin maihin.

Vankileirissä on ollut kaikkiaan 779 vankia. Suurinta osaa vastaan ei ole nostettu syytteitä. Valtaosa vapautettiin jo presidentti George Bushin kaudella.

Lähteet: Reuters, AFP