Turkki jatkaa jälleen poikkeustilaansa

Turkissa poikkeustila voidaan julistaa enimmillään kuudeksi kuukaudeksi, mutta sitä voidaan tarvittaessa pidentää parlamentin päätöksellä.

Turkki
Ihmisjoukko heiluttaa Turkin lippuja ja pitelee hallitusta tukevaa kylttiä.
"Ei vallankaappaukselle, kyllä demokratialle", julistivat Turkin hallituksen kannattajien iskulauseet Istanbulissa kaappausyrityksen jälkeen.Cen Türkel / EPA

Turkin parlamentti on hyväksynyt maahan julistetun poikkeustilan pidentämisen.

Turkki julisti poikkeustilan viime heinäkuussa tapahtuneen vallankaappausyrityksen jälkeen. Poikkeustilaa on pidennetty jo kerran aiemmin, lokakuussa.

Turkin parlamentin hyväksymä hallituksen esitys pidentää poikkeustilaa kolmella kuukaudella tammikuun 19. päivästä lähtien. Asiasta ilmoitti varapääministeri Numan Kurtulmus ilmoitti asiasta myöhään tiistaina.

Kurtulmus kertoi uutistoimisto Anadolulle (siirryt toiseen palveluun), että syynä poikkeustilan pidentämiselle on se, ettei Turkki ole saanut kitkettyä kokonaan maasta vallankaappausyrityksestä syytetyn uskonnollisen johtajan Fethullah Gülenin Hizmet-liikkeen kannattajia.

– Tarvitsemme poikkeustilaa siihen asti, kunnes Fetullahin terroristijärjestö FETO ja kaikki terroristiryhmät on puhdistettu, sanoi varapääministeri.

Heinäkuun vallankaappauksen jälkeisissä puhdistuksissa noin 100 000 ihmistä on menettänyt työpaikkansa ja tuhansia on vangittu. Turkin hallituksen mukaan vallankaappausta yrittäneet sotilaat olivat Yhdysvalloissa asuvan uskonnollisen johtajan Fethullah Gülenin kannattajia ja terroristeja. Gülen on kiistänyt syytökset.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan totesi viime lokakuussa, että Turkille voi olla tarpeellista pitää poikkeustila voimassa vähintään vuoden ajan. Hän viittasi siihen, että myös Ranska on pidentänyt poikkeustilaansa, joka julistettiin Pariisin terrori-iskujen jälkeen.

Lue myös: Saako Turkin kaoottinen vuosi jatkoa? Vallankaappausyritys, Isisin iskuja, taistelua kurdeja vastaan

Lähteet: Reuters, AFP