Aseistettu ryhmä vapautti vankeja Filippiineillä

Filippiineillä lähes 160 vankia on paennut vankilaan tehdyn hyökkäyksen seurauksena. Kyseessä on yksi maan suurimmista vankilapaoista viime vuosina.

Filippiinit
MILFin sotilaita valokuvattuna lokakuussa 2012.
MILFin sotilaita valokuvattuna lokakuussa 2012.STR / EPA

Kymmenet aseistetut henkilöt hyökkäsivät Filippiinien eteläosassa sijaitsevan Cotabaton provinssin vankilaan Kidapawanin kaupungissa. Hyökkääjät vapauttivat iskussa 158 vankia, joista vartijat ovat saaneet kiinni vain neljä.

Kaksi tuntia kestänyt tulitaistelu alkoi keskiviikkona aamuyöllä paikallista aikaa. Vankilaviranomaisten mukaan hyökkäyksessä sai surmansa yksi vartija ja yksi vanki loukkaantui.

Vankilanjohtaja Peter John Bonggat arvioi paikalliselle ABS-CBN –kanavalle, että hyökkääjät olivat muslimikapinallisia maan suurimmasta kapinallisryhmittymästä, Moron Islamilaisesta vapautusrintamasta (MILF).

Bonggatin mukaan isku oli vapautusoperaatio, jonka tarkoituksena oli saada ryhmän jäseniä pois vankilasta.

Toistaiseksi Filippiinien armeija tai poliisi ei ole vahvistanut hyökkääjien henkilöllisyyttä tai motiivia. Tahot kuitenkin myöntävät, että Mindanaon saarella, Cotabaton provinssissa on käynnistetty laajat etsinnät vankikarkureiden ja hyökkääjien kiinnisaamiseksi.

Pohjois-Cotabaton vankilassa on yli 1500 vankia.

Mindanaon saarella armeija käy paikoin taistelua niin muslimiseparatisteja kuin kommunistisissejäkin vastaan. Viime vuonna alueella äärijärjestö Isisiä kannattaneet jihadistit tekivät useita vankilaiskuja, joiden aikana karkasi yli 20 vankia.

Lähteet: Reuters, AP, AFP