Kouvola toivoo yhä myyvänsä vanhan kaupungintalon – kiinteistövero yritetään pudottaa kolmasosaan

Anjalankosken entinen kaupungintalo maksaa Kouvolalle kymmeniä tuhansia euroja vuodessa.

kiinteistövero
Anjalankosken entinen kaupungintalo Kouvolassa
Minna Heikura / Yle

Anjalankosken entistä kaupungintaloa yritetään vielä saada kaupaksi. Kohdetta myyvä Kiinteistömaailma on teettänyt yhdessä Kouvolan kaupungin kanssa konsulttiselvityksen, jonka avulla myyjä toivoo, että vanhan kaupungintalon kiinteistöveroa saadaan laskettua.

Entisen kaupungintalon vuotuinen kiinteistövero on tällä hetkellä kaupungin myynti-ilmoituksen mukaan 58 631 euroa. Kiinteistömaailman mukaan summa on kohtuuton, kun sitä vertaa esimerkiksi talon myyntihintaan, joka on 50 000 euroa. Konsulttiselvityksen mukaan kiinteistöveron pitäisi olla 18 300 euroa vuodessa. Konsultin mukaan kiinteistövero ei voi olla korkeampi kuin kiinteistön käypä arvo.

Kohdetta myyvä Harri Vauhkonen kertoo, että Kiinteistömaailma on saanut entisen kaupungintalon lähistöltä kaupaksi vanhoja ammattikoulun rakennuksia. Hän on optimistinen sen suhteen, että myös kaupungintalo saataisiin kaupaksi, jos kiinteistöveroa onnistutaan pudottamaan.

Kiinteistöverosta päättää verottaja. Verottajan määrämälle summalle voi hakea oikaisua esimerkiksi juuri konsulttiselvityksen avulla.

Kymmenien tuhansien ylläpitokustannukset

Jos Anjalankosken entistä kaupungintaloa ei saada kaupaksi, on kaupunki pitänyt vaihtoehtona sen purkamista. Talossa on pidettävä yllä lämmitystä, joka maksaa kaupungille 21 000 euroa vuodessa. Lisäksi sähkölasku on 5 000 euroa.

Käytön aikana talon lämmityskustannukset ovat 70 000 euroa vuodessa.

Kouvolan kaupungilla ja Kiinteistömaailmalla on sopimus kohteen myynnistä vielä kuluvalta vuodelta. Vauhkosen mukaan sopimuksen voi kuitenkin irtisanoa, jos kaupunki päättää purkaa talon.