Joulukuuset kaloille kutualustoiksi

Viime vuoden hyvät kokemukset saavat kalastajat jatkamaan joulukuusten upottamista veteen. Turoilla pyritään parantamaan Vaasassa kalakannan tilaa.

kalastus
Turoja eli keinotekoisia ahventen kutualustoja upotettiin Vaasan Onkilahteen parisenkymmentä.
Kuusia upotettiin Onkilahdessa myös viime vuonnaJussi Laine / Yle

Joulukuusia voi tänäkin vuonna Vaasassa kierrättää ahventen hyväksi. Joulukuusia upotetaan loppiaisena Vaasan Onkilahteen ahventen ja muiden kalojen kutualustoiksi. Kutualustojen tarkoituksena on parantaa Onkilahden ja merialueen kalakantojen elinolosuhteita.

Kuusia upotettiin veteen Onkilahdessa jo viime vuonna. Alustoja laitettiin helmikuussa jään alle neljätoista ja toukokuussa tehdyt havainnoit osoittivat, että ahvenet laskivat niille mätinauhansa. Monissa alustoissa oli jopa kolme pitkää mätinauhaa.

Keinopesiä ahvenille ryhdyttiin tekemään, koska kutualueista on pulaa rakennetuissa ympäristöissä. Kaupunkien ja suurten taajamien rantavedet ovat usein raivattuja ja ruopattuja. Tällaisissa ympäristöissä on pulaa ahventen ja muiden keväällä kutevien kalojen kutupaikoista.

Kuusien upottamisessa on mukana Vaasan Urheilukalastajien ja Pilk Kingsien jäseniä, he poraavat reikiä jäähän ja opastavat kuusien upottamisessa. Rantaan on varattu tiiliskiviä ja narua kuusten upottamista varten.

Aivan minne tahansa kuusia ei voi upottaa, nimittäin kuusen upottaminen vaatii aina vesialueen omistajan luvan. Niitä ei saa upottaa myöskään sellaiselle alueelle, jossa ne voivat aiheuttaa haittaa vesiliikenteelle.