Ylinopeuskäryt pomppasivat uuteen ennätykseen – syy muualla kuin kaasujalassa

Tolppakamerat välähtivät viime vuonna 556 000 kertaa. Nousua edellisvuodesta kertyi 36 prosenttia. Erikoista kyllä, samalla ajonopeudet ovat maltillistuneet.

Kotimaa
Peltipoliisi, eli nopeusvalvontakamera.
Tolppakameroita ilmestyy teiden varsille tämä vuonna 60 lisää. Sitteen niitä on yhteensä lähes 140. Ismo Pekkarinen / AOP

Ajonopeuksia valvovat tolppakamerat iskivät silmää autoilijoille viime vuonna useammin kuin koskaan ennen. Automaattisen nopeusvalvonnan kamerat rekisteröivät ylinopeuskäryjä viime vuonna yhteensä 556 000 kappaletta, kun 2015 jäätiin 408 000:een. Nousua on 36 prosenttia.

Eniten jaettiin huomautuksia, 312 000 kappaletta. Kasvua edellisvuoteen tuli 96 000 kappaletta eli 44 prosenttia. Rikesakkomäärät nousivat 27 prosenttia 227 000:een. Sakoissakin kirjattiin 19 prosentin nousu. Huomautusten määrä nousi siis eniten, vaikka rikesakon alarajaa laskettiin lokakuun alussa kilometrillä seitsemään kilometriin. Rikesakon suuruus on tätä nykyä 140–200 euroa/ylinopeus.

Automaattivalvonta vastaa pääosasta ylinopeuskäryjä. Perinteisen liikennevalvonnan puolella (poliisi ja nopeustutka) määrättiin viime vuonna yhteensä noin 70 000 nopeusvalvontasakkoa (rikesakot ja sakot).

Grafiikka
Yle Uutisgrafikka

Poliisi kiittelee

Ylinopeuskäryjen raju nousu ei johdu kaasujalan raskastumisesta.

– Ajonopeudet ovat maltillistuneet selvästi, ja ylinopeudella ajetaan huomattavasti harvemmin kuin aiemmin. Ylinopeudet ovat vähentyneet kolmanneksella liikennemääriin suhteutettuna. Se on erinomainen asia. Liikenneturvallisuuden kannalta viime vuosi oli lähes kaikkien aikojen paras, kiittelee tienkäyttäjiä Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein.

Pastersteinin mukaan käryjen kasvu johtuu tehostuneesta ylinopeuksien käsittelystä ja lisääntyneestä nopeusvalvonnasta.

– Kameroita oli viime vuonna sama määrä kuin edellisvuonnakin, mutta ne olivat enemmän päällä, Pasterstein sanoo.

Uusi käryennätys ei yllättänyt Pastersteinia.

– Jo heti alkuvuodesta näki, että kone on viritetty ja tehdas toimii, Pasterstein viittaa johtamaansa liikennevalvontakeskukseen.

Käryt jatkavat kasvuaan

Nyt syntynyt uusi käryennätys jää lyhytikäiseksi. Pastersteinin mukaan se rikotaan jo tänä vuonna.

– Tänä vuonna mennään päälle 600 000 ylinopeuskäryn ja liikenneturvallisuus jatkaa kohentumistaan, osin lisääntyvän valvonnan ansiosta, Pasterstein arvioi.

Ylinopeuskäryjen jatkuva nousu johtuu nopeusvalvonnan tehostumisesta edelleen. Poliisin liikenneturvallisuuskeskukseen palkataan lisää väkeä ylinopeuksien käsittelyyn ja myös tolppakameroita saadaan 60 lisää. Sitten niitä on teiden varsilla 130–140.