1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aake Kalliala

Aake Kalliala jättää kesänäyttämöt suosiolla muille – "Päätin etten enää koskaan tee kesäteatteria"

Mikkeliin eläkepäivillään palannut näyttelijä Aake Kalliala kertoo viihtyvänsä erittäin hyvin eläkkeellä.

Aake Kallialan mieleen tulvahti monta muistoa Lähemäen vanhan koulun pihalla. Kuva: Kalle Pallonen / Yle

Entisen koulunsa pihalle Mikkelin lähemäellä saapunut Aake Kalliala muistelee kansakouluaikaista opinahjoaan lämmöllä. Monta muistoa tulvahti saman tien mieleen.

– Voi voi, ei aika riittäisi kun alkaisin kertomaan, mutta hyviä muistoja on paljon. Nyt kun katson tuohon rappusten kulmaukseen, niin tuossa näyteltiin ja tuolla oli silloin sikala, muistelee Kalliala.

Mikkeliin muutettuaan Kalliala kävi kansakoulua siis Lähemäen vanhassa puukoulussa.

– Toiselle luokalle tulin tänne Lähemäen kouluun. Muistan kun tulin tähän ensimmäistä kertaa ja näin nuo hienot karhut ja hirvet tuossa Lähemäki-talon seinällä, niin ajattelin ettei noin hienoa voi olla talon seinässä. Siinä ne on edelleen ja edelleen ne on hienoja, verestelee Kalliala vanhan opinahjonsa pihalla.

Oli kyllä hieno nähdä vanhoja luokkakavereita, jotka olivat pikkuisen muuttuneet

Aake Kalliala

Konkarinäyttelijä palasi vuosi sitten Mikkeliin asumaan 40 vuoden tauon jälkeen. Kalliala pitää itseään mikkeliläisenä vaikka aivan paljasjalkainen mikkeliläinen mies ei olekaan.

– En ihan paljaalla jalalla ole mikkeliläinen. Heinolassa asuin kahdeksan vuotiaaksi asti, ja sitten muutin Mikkeliin, muistelee Radio Suomen sunnuntaivieraana (8.1.) oleva Kalliala.

Aake Kalliala on ristimänimeltään Aarne, mutta jo aikanaan Mikkeliin tullessaan häntä kutsuttiin Aakeksi.

Kun tunnettuja mikkeliläisiä listataan, niin Aake Kallialan nimi nousee varsin nopeasti tuolla listalla esiin. Samoin erään luokkakaverin, sillä samaa koulua samalla luokalla kävi myös nykyinen Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen.

– Ekihän asui tästä noin kivenheiton päässä. Kyllä oltiin todella paljon tekemisissä, ja muun muassa tiernapoikia esitettiin, verestelee Kalliala.

– Meillä oli taannoin luokkakokous täällä vanhalla koululla, jossa esitettiin tuo tiernapojat vanhalla kokoonpanolla. Meitä oli 27 läsnä, viisi ei päässyt ja kahdeksan on jo tuolla puolen, mutta varsin hyvä otanta. Oli kyllä hieno nähdä vanhoja luokkakavereita, jotka olivat pikkuisen muuttuneet, naurahtaa Kalliala.

Aake Kalliala muistelee kansakouluaikojen sujuneen vielä hienosti, mutta oppikoulussa lukuhommat eivät enää maistuneet. Teatterikorkeakouluun hän haki ja pääsi vasta varttuneemmalla iällä ystävänsä painostuksesta.

Hyvät papitkin on hyviä näyttelijöitä

Aake Kalliala

– Se oli jo aikaisemminkin mielessä, mutta varmaan ihan hyvä, että menin sinne vasta aikuisena. Jos olisin pentuna tuollaiisiin kouluhommiin lähtenyt, niin en tiedä mitä siitä olisi tullut, puntaroi Kalliala.

Pappissuvun pojalle näyttelijän uran valinta ei ollut mitenkään luontainen valinta.

– Kyllähän se siinä vaiheessa vähän puskista tuli kun se meni noin myöhäiseen, mutta hyvät papitkin on hyviä näyttelijöitä, toteaa Kalliala.

– Viiden kuuden vanhana tosin pidin mummolan pöydällä puheita, että tässä puhuu nuorisopappi, että kyllä sekin ura siellä mielessä on ollut, mutta ei sitten kuitenkaan.

Uravalintaansa hän ei ole katunut, sillä on päässyt tekemään paljon ja mieluisia hommia. Kalliala tullaan näkemään uusissa rooleissa tämän vuoden puolella, niin televisiossa kuin elokuvateattereiden valkokankaillakin, lisäksi miehen hampaankoloa kaihertaa eräs tekemätön projekti.

– Meillä on haarukassa semmoinen salametsästyksestä kertova elokuva, joka himottaisi tehdä. Siinä on jo käsikirjoituskin, mutta se on aina siirtynyt vuodella eteenpäin, puntaroi Kalliala.

Muutoin suuria suunnitelmia Kallialalla ei enää ole, eläkeläispäivien suunnitelmaksi riittää, että aamulla herää.

Uskokaa nyt kun sanon, että tykkään olla eläkkeellä

Aake Kalliala

– Uskokaa nyt kun sanon, että tykkään olla eläkkeellä. Minut on varmaan rakennettu sellaiseksi laiskan sutjakaksi, joka tykkää katsella kun muut tekee töitä. Mutta edelleenkin tehdään ne hommat jotka miellyttää.

Kalliala ei kaipaa eläkepäivillään esimerkiksi kesäteatterilavoille. Kalliala kertoo, että esimerkiksi kyselyjä tulee vuosittain, mutta siihen ralliin mies ei enää ole lähdössä.

– Olen kerran tehnyt kesäteatteria. Uuden iloisen teatterin kanssa tehtiin yhtenä kesänä yhteensä 107 esitystä, teltan kanssa kierrettiin ympäri Suomea. Sen jälkeen päätin etten enää koskaan tee kesäteatteria, ja se on pitänyt, toteaa Aake Kalliala.