yle.fi-etusivu

Tutkimus: D-vitamiinin puutos voi lisätä kroonisen päänsäryn riskiä

Itä-Suomen yliopiston tutkimustulokset julkaistiin Scientific Reports -lehdessä.

terveys
Luontaistuotehylly.
Miia Roivainen / Yle

Itä-Suomen yliopiston uuden tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan D-vitamiinin puutos voi lisätä kroonisen päänsäryn riskiä.

Tutkimuksessa kartoitettiin päänsäryn esiintymistä noin 2 600:lta 42–60-vuotiaalta mieheltä vuosina 1984–1989. Tutkituilta mitattiin myös kalsidiolin eli D-vitamiinin pitoisuus veren seerumista. Aineisto saatiin tuolloin aloitetusta sepelvaltimotaudin vaaratekijät -seurantatutkimuksesta.

Tutkituista 68:lla prosentilla seerumin D-vitamiinipitoisuus oli alle 50 nanomoolia litrassa, jota pidetään yleisesti D-vitamiinipuutoksen rajana. Kroonista, vähintään viikoittaista päänsärkyä esiintyi lähes kymmenellä prosentilla tutkituista.Toistuvaa pääsärkyä raportoineilla seerumin D-vitamiinipitoisuus oli pienempi kuin muilla.

Tutkimusjoukko jaettiin neljään ryhmään seerumin D-vitamiinipitoisuuden mukaan. Selvisi, että alimpaan ryhmään kuuluvilla miehillä oli kaksinkertainen kroonisen päänsäryn riski verrattuna ylimpään ryhmään. Kroonista päänsärkyä esiintyi myös enemmän miehillä, joita oli tutkittu muulloin kuin kesä–syyskuussa. Kesäkuukausina keskimääräiset seerumin D-vitamiinipitoisuudet ovat suuremmat auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta.

Vahvistaa tutkimusnäyttöä kroonisten sairauksien ja D-vitamiinin saannin yhteydestä

Yliopiston mukaan tulokset tuovat vahvistusta jatkuvasti lisääntyneelle näytölle niukan D-vitamiinin saannin yhteydestä kroonisten sairauksien riskiin. Tulokset julkaistiin Scientific Reports -lehdessä. (siirryt toiseen palveluun)

D-vitamiinin saantisuositus on 10–20 mikrogrammaa päivässä. Yliopiston tutkimuksesta julkaiseman tiedotteen mukaan sitä suurempien annosten pitkäaikaisen käytön hyödyistä ja mahdollisista haitoista ei ole vielä tieteellistä näyttöä.

Itä-Suomen yliopistossa on parhaillaan käynnissä tutkimus, jossa selvitetään viisi vuotta kestävän suurten D-vitamiiniannosten päivittäisen käytön vaikutuksia sairauksien riskitekijöihin ja sairauksien ilmaantumiseen. Tutkittavat käyttävät D-vitamiinilisää 40 tai 80 mikrogrammaa päivässä.

Lisäys 4.1.: Lisätty lähde väittämälle D-vitamiinisuositusta suurempien annosten hyötyjä koskevasta tutkimustiedosta.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Talousrikokset

Työpaikkojen varkaudet ja petokset hurjempia kuin uskotaan: "Työpaikan sisälle jää vellomaan epäilys, kuka oli syyllinen"

Hävittäjät

Suomi lähettää tarjouspyynnöt uusista hävittäjistä keväällä - "Tarvitsemme vähintään 64 konetta tämänkokoisen maan puolustamiseen"

Lapsen oikeudet

Yli 600 työpaikalle otetaan lapsi mukaan teemapäivän mukaisesti

Saksan politiikka

Toimittajalta: Saksan demarien pää kääntyi – suuri koalitio on mahdollinen