Työpajoja pyörittävä Parik-säätiö irtisanoo 16 Kouvolassa

Parik-säätiön irtisanomiset johtuvat Kouvolan kaupungin työllisyyspalvelujen oston vähenemisestä. Esimerkiksi Kuusankosken työpaja lopettaa toimintansa tämän vuoden aikana.

Kouvola
Nuoret tekevät töitä Parik-säätiön mediacenterissä kouvolassa
Juha Korhonen / Yle

Työllisyys- ja kuntoutuspalveluita tuottava Parik-säätiö irtisanoo 16 ihmistä Kouvolassa. Säätiö sai yt-neuvottelut päätökseen joulun jälkeen. Parikilla työskentelee yhteensä 40 ihmistä.

Toiminta supistuu kaikilta osin, mutta suurimmat muutokset koskevat työpajatoimintoja. Kuusankoskella sijaitseva säätiön suurin toimipiste Parik-Metal lopettaa toimintansa tämän vuoden aikana. Myös nykyisen puuosaston toiminta lopetetaan. Metalli ja puu ovat Parikin suuriimmat pajat.

Toiminnot kapenevat lisäksi kaikissa muissakin yksiköissä. Osa työpajatoiminnoista liitetään osaksi kuntouttavaa työtoimintaa. Esimerkiksi kierrätysmyymälä Ekomaan toimintaa pyritään jatkaman ja sille etsitään uusia tiloja. Muutokset toteutuvat alkuvuoden aikana.

Työpajoissa ja työtoiminnassa on ollut vuosittain yli 800 valmentujaa. Asiakasmäärät saattavat vähentyä jopa sadoilla.

Osalle henkilökuntaa tarjotaan irtisanomisen vaihtoehtona työtä päivä- ja työtoiminnan yksiköissä. Työtä pystytään tarjoamaan ehkä 7-8 henkilölle.

Säätiö ajautui heikkoon taloustilanteeseen, kun Kouvolan kaupunki kilpailutti työllisyyspalvelunsa ja vähensi ostoja Parikilta. Kaupunki ostaa ainoastaan paivä- ja työtoimintaa. Säätiö pyrkii sopeuttamaan toimintaansa niin, että se on valmis tuottamaan palveluja sote-uudistuksen alusta alkaen. Sote voi muttaa työpaja- ja työtoiminnan tarvetta.