Toimeentulotuen hakemukset ruuhkautuneet – Kela urakoi ja lupaa päätökset 7 vuorokaudessa

Kelan verkkopalvelun kautta jätettyihin hakemuksiin lähti pelkästään eilen 70 000 päätöstä.

toimeentulotuki
Kelan logo.
Ismo Pekkarinen / AOP

Kelan puhelinpalvelu ja verkkopalvelut ovat olleet lujilla kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoidettavaksi vuodenvaihteessa. Yle Radio 1:n Ykkösaamussa keskiviikkona vieraillut Kelan tuore pääjohtaja Elli Aaltonen kuitenkin kiistää, että palvelut olisivat olleet täysin tukossa. Ruuhkautumista Aaltonen kuvailee alkuvaiheen ongelmaksi.

– Eilen viimeksi tarkistin, että palveluissa on ollut ruuhkaa ajoittain. Kaikki palvelukanavat ovat käytössä. Monet asioivat verkossa, osa soittaa yhteyskeskukseen ja osa käy Kelan toimistossa.

Aaltonen tarkentaa, että verkkoasioinnissa ja joissain toimistoissa on ollut ruuhkaa. Kelan miehitykseen kuitenkin lisättiin toimeentulotukihakemusten käsittelyä varten 700 uutta henkilöä. He sijoittuvat eri puolille Suomea.

Verkkoasioinnin suosio yllätti

Yllätyksenä on tullut verkkoasioinnin suosio. Sitä kautta on jätetty noin 70 prosenttia hakemuksista. Aaltonen tarkoittaa kaikkia Kelalle jätettyjä hakemuksia, sillä toimeentulotuen hakemuksista on jätetty verkossa 50 prosenttia hakemuksista.

– Töissä on oltu vuodenvaihteen yli, ja loppiaisena ollaan myös töissä. Esimerkiksi verkkopuolen vastauksia lähti eilen 70 000 uutta päätöstä liikkeelle, kertoo Aaltonen.

Kiirettä on siis pitänyt, ja päätöstä odottavan aika on pitkä. Aaltonen vakuuttaa, että tässäkin ruuhkatilanteessa pysytään lakiin kirjatussa palvelutavoitteessa: jätettyihin hakemuksiin saadaan Kelalta päätös 7 vuorokauden sisällä.

Kelan sähköisessä asiointipalvelussa oli alkuviikolla myös tekninen häiriö, joka aiheutti hitautta ja osittaisia katkoja palvelussa.

Juttua päivitetty 4.1.2017 klo 13.55: Kelan viestintäosaston mukaan _toimeentulotukihakemuksista _50 prosenttia jätettiin verkossa. Kun puhutaan k_aikista Kelan tukihakemuksista osuus on 70 prosenttia. Aiemmin jutussa kerrottiin verkossa tehtyjen t_oimeentulotukihakemus_ten määräksi 70 prosenttia._