Hyppää sisältöön

"Harmittaa, kun Saksasta sanotaan, mitä Pohjanmaalla saa tehdä" – Provinssin karenssi ärsyttää tapahtumajärjestäjiä

Provinssin sopimukset estävät festivaaleilla esiintyviä artisteja esiintymästä sadan kilometrin ja neljän kuukauden säteellä tapahtumasta.

Kuva: Riia Hantula / Yle

Eteläpohjalaiset tapahtumajärjestäjät ovat suivaantuneita Provinssin uudelle järjestäjälle. Provinssin solmimat artistisopimukset estävät festivaaleilla esiintyviä artisteja esiintymästä Etelä-Pohjanmaan ja Vaasan alueen tapahtumissa sadan kilometrin säteellä, kaksi kuukautta ennen ja kaksi kuukautta jälkeen Provinssin.

Nykyään Provinssin omistaa saksalainen yhtiö FKP Scorpion. Tänä vuonna Provinssissa esiintyvät kotimaisista artisteista muun muassa Apulanta, Popeda, Children of Bodom sekä Cheekin ja Elastisen muodostama Profeetat. Kieltolistalla esimerkiksi kyseisiltä artisteilta ovat tapahtumajärjestäjien mukaan Solar Sound, Wasa Open Air, Vaasa Festival, Nummirock, Tangomarkkinat kuin muutkin maakunnan tapahtumat, esimerkiksi kaikki tapahtumat Härmän Powerparkissa.

Seinäjoen vauhtiajojen promoottori Kalle Keskisen mukaan Vauhtiajojen ja entisen Provinssirockin järjestäjän välillä ei ole aiemmin ollut "kissanhännän vetoa".

– Vauhtiajoille käy ja on käynyt koko sen 13-vuotisen historian ajan, että Provinssissa on esiintynyt samoja kotimaisia artisteja kuin mitä Vauhtiajoilla. Tämä ei ole ollut keneltäkään pois, päinvastoin. Tapahtumien välillä on viisi viikkoa väliä ja tapahtumilla on myös erilaiset kohderyhmät, niin kuin kaikilla Seinäjoen alueen tapahtumilla. Näin ne eivät ole myöskään ”syöneet” toistensa yleisöä, Keskinen toteaa tiedotteessa.

Paikallisten tapahtumajärjestäjien mukaan sopimus hankaloittaa suuresti paikallisten tapahtumien järjestämistä ja estää yleisöä nauttimasta artistien esiintymisestä muissa tapahtumissa. Keskisen mukaan sopimuksella on laajat vaikutukset kaikkien tapahtumien yleisöihin, artisteihin ja ohjelmatoimistoihin.

– Tässä häviävät kaikki ja jos me kotimaiset tapahtumajärjestäjät emme pyri tekemään töitä tämän vääristyneen tilanteen oikaisemiseksi, niin kuka sitten. Kyllähän se harmittaa, kun Saksasta tullaan sanomaan, mitä Pohjanmaalla saadaan tehdä ja mitä ei. Tällaisella toiminnalla on vaikutuksensa niin yleisöön, artisteihin kuin ohjelmatoimistoihinkin – ei vain tapahtumajärjestäjiin.

"Osa jo valmiiksi sovituista artisteista on joutunut perumaan esiintymisensä ensi kesän Vauhtiajoilla"

Kalle Keskisen mukaan Provinssi hakee tapahtumaansa kävijöitä ukomaisilla artisteilla, kotimaisten artistien ollessa siellä niin sanotusti kakkosbändejä. Esimerkiksi Vauhtiajojen tilanne on toinen, yleisö tulee pääosin maakunnasta ja kotimaiset artistit ovat pääesiintyjiä. Artisteillekaan sopimuksesta ei ole Keskisen mukaan hyötyä, päinvastoin:

– Ymmärtäisin vielä tilanteen, jos Provinssi olisi valmis maksamaan artisteille Pohjanmaan kesän ainoasta keikasta reilusti pyydettyä isomman korvauksen, mutta tästä ei ole kyse, joten artistitkin kärsivät tilanteesta menettäessään muita kesän keikkojaan. Esimerkiksi osa jo valmiiksi sovituista artisteista on joutunut perumaan esiintymisensä ensi kesän Vauhtiajoilla kun he ovat tehneet sopimuksen esiintymisestään Provinssissa ja heille on ilmoitettu, ettei muualla saa esiintyä, Keskinen kertoo.

Myös Provinssin entinen pitkäaikainen promottori Juha Koivisto on muodostunutta tilannetta vastaan.

– Tapahtumien ulkomaisten pääesiintyjien ja kotimaisten artistien erikoiskeikkojen kohdalla yksinoikeussopimukset ovat ymmärrettäviä, mutta kaikkien muiden artistien kohdalla kysymys on haitanteosta muita alueen tapahtumajärjestäjiä kohtaan. Mielestäni on parempi toimia pitkäjänteisesti yhteistyössä alueen tapahtumajärjestäjien kesken, kuin lyhytnäköisesti vain omaa etua ajaen, Koivisto toteaa.

.
.