Hyppää sisältöön

Perussuomalaisten Teuvo Hakkaraiselle sakkotuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Keski-Suomen käräjäoikeus käsitteli kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (ps.) islaminuskoisiin liittyvää Facebook-kirjoitusta. Oikeuden mukaan kirjoitus rikkoi lakia.

Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (kuvassa) saamaa syytettä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan käsiteltiin Keski-Suomen käräjäoikeudessa Jyväskylässä 4. tammikuuta 2017. Kuva: Tommi Anttonen / Lehtikuva

Keski-Suomen kärjäoikeus on tuominnut perussuomalaisten viitasaarelaisen kansanedustajan Teuvo Hakkaraisen 20 päiväsasakkoon (1160 euroa) kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Tuomio tuli Hakkaraisen heinäkuisesta Facebook-kirjoituksesta. Oikeuden mukaan kirjoitus oli islaminuskoisia ihmisiä leimaava.

Oikeus korosti samalla sitä, että viestintään ei pidä puuttua enempää kuin on välttämätöntä, mutta Hakkaraisen kirjoitus sisälsi panettelevan ja herjaavan lausuman islaminuskoisia kohtaan. Lisäksi viesti sisälsi uhkauksen islaminuskoisia kohtaan, sillä viesti vaati islaminuskoisten poistamista maasta.

Kirjoitus on ollut tähän asti näkyvissä Hakkaraisen Facebook-sivulla, mutta oikeus määräsi Hakkaraisen poistamaan sen.

Hakkaraisen puolustuksen mukaan kyseessä oli ylilyönti, joka liittyi Hakkaraisen tunnetilaan Nizzan terrori-iskun jälkeen.

Puolustuksen mukaan Hakkarainen ei myöskään menetellyt tahallisesti, sillä hän ei tiennyt, että laissa kielletään kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Jos hän olisi laista tiennyt, hän ei myöskään olisi kirjoitustaan julkaissut.

Oikeuden mukaan tietämättömyys lainsäädännöstä ei ole peruste jättää tuomitsematta, ja että Hakkaraisen on täytynyt tietää kiihottamisen kansanryhmää vastaan olevan laitonta.

Hakkarainen ei ollut läsnä oikeudessa tuomiota julistettaessa. Hänen avustajansa ei tässä vaiheessa tiennyt, aikooko Hakkarainen valittaa tuomiosta. Avustaja ei muuten kommentoinut tuomiota mitenkään.

Vastaavanlaisesta tapauksesta tuomion on saanut myös Tampereella vaikuttava perussuomalaispoliitikko Terhi Kiemunki. Kiemunki on valittanut tuomiosta hovioikeuteen.

Perussuomalaiset Nuoret ry:n entistä puheenjohtajaa Sebastian Tynkkystä vastaan puolestaan on nostettu syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta.

Korjattu klo14.05 Toisin kuin uutisessa alun perin luki, Sebastian Tynkkynen ei ole enää Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja. Nykyinen puheenjohtaja on Samuli Voutila.

Lue myös: Perussuomalaisten eduskuntaryhmä pohtii Hakkaraisen kohtaloa helmikuun alussa