1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutiset viittomakielellä

Suomalaisen viittomakielen korpustyö taipui opetusmateriaaliksi

Suomalaisen viittomakielen opetukseen on valmistunut materiaalipaketti, joka perustuu kielitieteelliseen tutkimusaineistoon. Koneen säätiön rahoittamaa opetuspakettia voi käyttää ilmaiseksi kuka tahansa.

Kuurojen Liiton sanakirjatyöryhmän sanakirjantoimittaja Niina Lappalainen ja sanakirjatyöntekijä Pia Taalas esittelevät opetusmateriaalia.

Kuurojen Liiton sanakirja- ja korpustyö julkaisi vuoden lopulla materiaalipaketin (siirryt toiseen palveluun), jonka avulla viittomakieliset yläasteikäiset voivat tutustua omaan äidinkieleensä.

Materiaalissa hyödynnetään korpuksia eli kielen tallenteita, joihin on tehty kielitieteellisiä merkintöjä. Pohjana on Kuurojen Liiton ja Humanistisen ammattikorkeakoulun Koneen Säätiön tuella toteuttama korpus-hanke, joka valmistui vuonna 2015.

– Korpuksen valmistuttua meillä oli käsissämme hienoa materiaalia mitä katsoa, mutta pohdimme miten sitä voisi käyttää hyväksi. Keskustelimme kuinka sitä voisi käyttää opetuksessa. Sen vuoksi loimme opetuspaketin, jonka kohderyhmänä ovat yläasteikäiset, kertoo sanakirjatyöntekijä Pia Taalas Kuurojen Liitosta.

Koneen Säätiön rahoituksen avulla valmistettu uusi opetusmateriaali tulee tarpeeseen, sillä tähän saakka materiaalia viittomakielen opetukseen on ollut tarjolla hyvin vähän.

Digitaalinen materiaali on tarjolla kaikille

Tehtävät tehdään digitaalisilla laitteilla, eli tietokoneella, tabletilla tai kännykällä. Tällainen viittomakielen opetusmateriaali on kansainväliselläkin mittapuulla hyvin edistyksellinen.

Aineisto on tehty erityisesti yläkoulun tarpeisiin, mutta sitä voivat käyttää muutkin.

– Se on suunnattu yläastelaisille, mutta ei tarkoitettu pelkästään heille. Sitä voi soveltaa mihin tahansa. Vieraana kielenä opiskeluun, ala-asteelle tai vaikka yhdistykset voivat järjestää kielikylvyn tai tutkia kieltä eli se on sovellettavissa mihin tahansa, Taalas kertoo.

Niin opetusmateriaali kuin sen pohjana toimiva korpuskin löytyvät internetistä ja niitä saa käyttää ilmaiseksi.

– Korpus ja opetusmateriaali ovat kenen tahansa käytettävissä. Opetuspaketin kaupallinen käyttö on kielletty. Se on ilmainen ja avoin kaikille eli kuka vain voi mennä sitä käyttämään, opiskelemaan ja tutkimaan, Taalas lupaa.

Vapaasti yleisön käytettävissä ja täydennettävissä on myös osana korpus -hanketta syntynyt Signwiki (siirryt toiseen palveluun) eli viittomakielen kansalaissanakirja.